01.09.2015 | 0:03
Московски умува дали да пенсионира куция Фалкон
Костов купил злополучния самолет за 42 млн. долара

Транспортният министър Ивайло Московски, чието ведомство отговаря за правителствения „Авиоотряд 28”, обмисля да пенсионира злополучния самолет Фалкон, обясни вчера самият той. В неделя машината отново даде проблем при излитане от Варна с премиера Бойко Борисов на борда. Три колесника не се прибраха и се наложи самолетът да кръжи над морето, след което да кацне обратно на летището в морската столица. Оттам министър-председателят отпътува с правителствения еърбъс, който дойде да го вземе.

„Настоявам самолетът да отиде директно в завода на произво­дителя във Франция и там да се направи пълна проверка на машината. Притеснен съм, че доста често се случва този дефект. Ако производителят не даде някаква гаранция, ще напиша доклад този самолет да бъде сменен”, заяви вчера Московски пред Нова телевизия.

Транспортният министър обясни, че за последните шест месеца е имало три подобни проблема с колесника. При първия – през февруари, на борда отново беше Борисов, който трябваше да пътува за Брюксел. Тогава фалконът кръжа повече от час над София, след като при излитането единият колесник не се прибра и се наложи летателната машина да изразходва горивото си и да се върне обратно. Московски припомни, че подобен случай е имало и при едно от облитанията на екипажа, без да има пътници на борда. След това летателната машина бе в Базел при оторизираната компания, която я е ремонтирала. „Бяха сменени редица части. Проблемът не е механичен, просто  електрониката не функционира както трябва и затова колесникът не се е прибрал”, разказа той.

Фалконът все пак стигна до София вчера. Той успя да отлети от Варна и кацна безпроблемно в столицата. Предстои инженерно-техническият състав на „Авиоотряд 28” да извърши действия по откриване и отстраняване на появилия се проблем. Ако експертите не успеят да отстранят проблема, ще проведат консултации с швейцарската компания, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета, съобщиха още от транспортното министерство.

Междувременно стана ясно, че злополучният правителствен Фалкон е бил купен по личното настояване на експремиера. Иван Костов преди близо 15 години. Летателната машина е била закупена за 42 млн. долара от тогавашния министър-председател. В салона на фалкона се побират едва деветима пасажери. Това го прави изключително нефункционален, когато става въпрос за транспортиране на делегации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране