16.10.2018 | 0:01
Москва обяви разкол в православния свят заради църковната независимост на Украйна
Руската православна църква очаква вселенският патриарх Вартоломей да промени решението си

Синодът на Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с Вселенската патриаршия в Константинопол, предадоха световните агенции. Причината е решението на патриарх Вартоломей да даде автокефален статут на Украинската православна църква.

До момента патриархът на бившата съветска република се водеше схизматик, а освен това в страната има голяма църковна общност, подчинена на Москва.

Религиозната независимост на Украйна раздразни силно Русия – както в контекста на конфликта в Донбас и въвличането на духовните институции в противопоставянето между двете страни, така и заради дългогодишната конкуренция между вселенския патриарх и ръководителя на руската църква за водещо място в православния свят.

„Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува и Константинополската патриаршия ще промени отношението си към църковните реалности. Но до момента, в който тази промяна не се случи, докато това незаконно и антиканонично решение остава в сила, не можем да се намираме в евхаристичното общение с тази църква, оказваща се днес в разкол”, заяви началника на отдела за външни църковни дела в РПЦ митрополит Иларион след заседание на синода, проведено в Минск.

Преди дни Българската православна църква отклони искането на руските духовници за свикване на Вселенски събор по въпроса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране