20.10.2017 | 1:05
Москва пита Красимир Велчев дали се страхува от Русия
Обявяването на страната ни за заплаха противоречи на декларираните намерения за сътрудничество, заяви руското външно министерство

С ироничен въпрос „Страхувате ли се от нас?“, руското външно министерство се обръща към депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, който е съпредседател на групата в НС за приятелство с Русия. Това пише Департаментът по информацията и печата на министерството на външните работи на Руската федерация по повод приетия от Народното събрание доклад „За състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г.“, в който Русия е определена като една от заплахите за България. Според руснаците обявяването на Москва като заплаха рязко противоречи на декларираните от правителството на Бойко Борисов намерения да развива отношенията с Руската федерация в търговско-икономическата, енергийната и културно-хуманитарната сфера.

„Учудващо е, че такива откровено русофобски документи се утвърждават от парламент, в който почти половината депутати, 116 от 240, влизат в Групата за приятелство с Русия (бел. ред. според сайта на НС в групата влизат 120 народни представители). Изглежда, че участието в нея на отделни парламентаристи не е признак за конструктивно и прагматично отношение към нашата страна. В частност съпредседателят на тази група депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев е гласувал „за“ приемането на доклада. Бихме искали да запитаме, г-н Велчев, вие страхувате ли се от нас?“, пише в коментара.

„Обърнахме внимание, че именно благодарение на незначителното мнозинство гласове на управляващата партия „Граждани за европейско развитие на България“ документът е бил утвърден. Подчертаваме, че определянето на нашата страна като заплаха по никакъв начин не отговаря на настроенията на местното население. Според проведено наскоро от българска социологическа агенция проучване 85% от запитаните не намират в руската външна политика никакъв риск за България. Откъде тогава се появяват такива пасажи? Ако са подсказани от западните партньори, то те явно се опитват да навредят на българо-руското многопланово взаимоизгодно сътрудничество“, твърди руското дипломатическо ведомство. „Русия има други представи за приятелството. Ако ще дружим, то трябва да е искрено“, завършва документът.

1 коментар

  1. Гражданин срещу разграбването на България каза:

    Какво да му коментираш на пъпеша, кажи, че е гербераст и всичко е ясно!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране