23.05.2018 | 22:45
Може ли Станишев да свали Нинова в БСП

Слуховете, че Станишев иска да замени Нинова на върха на БСП могат и да отразяват реални процеси. С Нинова и курсът и против ЕС и НАТО, БСП на практика се лиши от всякакъв шанс да управлява. Само достатъчно европеизирана БСП може да победи или да формира правителство, особено срещу ГЕРБ.

В сегашния си Ниновски период столетницата стигна тавана на възможното си влияние, но десет Райчевци и Стойчевци не могат да и спечелят изборното първенство с този евразийски крен, с Герговци, Таско Ерменковци, Овчаровци и със съживяване на трупове като АЕЦ „Белене“, които ще настроят цяла Европа срещу нас – като начало Гърция и Австрия.

Ако си спомняте един важен детайл, колкото и Първанов и Овчаров да натискаха Станишев, той не подписа окончателния договор за АЕЦ „Белене“. НЕК финансираще основно от оборотния си поток, като през 2008 година взе заем от Парибас за 250 милиона евро, но това покри нуждите основно на консултантите.

Да припомним – към юли 2009 година, разходите по АЕЦ „Белене“, съгласно данни на БЕХ, са 430 446 915 евро. За разработка на техническия проект са похарчени 161 148 071 евро, за демонтаж и разчистване на строителната площадка – 77 847 351 евро. За поръчка на оборудване с дълъг срок на производство са похарчени 89 409 322 евро, за консултанти и инженер – 90 126 024 евро, а за БНП „Париба“ заем и лихви са 11 916 148 евро. Към момента – сметката е над милиард и двеста милиона долара, тоест основната част от плащанията са станали по времето на кабинета Борисов.

Трайчо Трайков още си мълчи за това, кой е наредил на Красимир Първанов да подпише „фаталния“ анекс, заради който загубихме делото в арбитражния съд, но е ясно кой е единствения фактор над него, като министър на енергетиката, в състояние и с власт да нареди да се прескочи министъра. Доказателствата са повече от ясни – Трайков го уволниха за това вироглавство, а Красимир Първанов и днес е фактор – по лично настояване на Борисов днес е заместник министър на енергетиката.

А в БСП има хора, които все пак имат интерес някога да управляват, да не говорим, че като всяка голяма партия с претенции, дългото пребиваване в опозиция, със сигурност ще роди алтернативи в ляво. За това предпочитат да не говорят, но ако Румен Радев направи проект, той направо ще заличи БСП. Румен Радев сега ще се опита да договори отделна пътека за бизнес с Русия по линия на двата енергийни проекта, но е обречен. Всичко съществено зависи от правителството.

Проблемът на този вариант е, че Борисов вече е направил доста сделки със Станишев и никак не е сигурно, че евролидерът на ПЕС ще тръгне да си нарушава международния хатър с някакви национални терзания на неговите съпартийци. Освен това предстоят избори за шеф на ПЕС и на Станишев не му трябва „на баир лозе“, защото все пак БСП трябва да го издигне.

Илиян Василев

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране