04.01.2017 | 20:11
„Музикаутор“ натопи БНР пред СЕМ за 20 песни
Мая Нешкова разреши на Националното радио да ползва песните й безплатно, призова колеги да последват примера й

Въпреки забраната от началото на годината БНР е пуснало над 50 произведения, които са част от представлявания от „Музикаутор“ репертоар, обявиха от сдружението. До момента „Музикаутор“ е сигнализирало за 20 от тях Съвета за електронни медии. Сдружението твърди, че БНР е нарушило чл. 35 от Закона за авторското право, според който произведенията следва да се използват само след предварителното съгласие на автора.

Изпратените сигнали до СЕМ са придружени от молба да се приемат „само за информация“ с оглед преговорите с БНР, но след това сдружението ще изисква стриктно спазване на ЗАПСП. Ръководството на БНР подвежда аудиторията, като казва, че музиката, която излъчва, е с уредени или погасени авторски права, твърди „Музикаутор“.

Шефът на Дирекция „Авторско право и сродните му права“ в Министерството на културата Георги Дамянов обаче заяви, че нотариалната покана за спиране използването на репертоара на „Музикаутор“ трябва да се прекрати „на момента“, за да може радиото да работи нормално. „Това, което „Музикаутор“ се опитва да наложи, това е един рекет. Те поставят неизпълними условия“, обобщи в телевизионно интервю той.
Иван Димитров от „Музикаутор“ опонира, че БНР надвишавало договорения 40% обем музикална програма. „Музиката формира 55% от програмното съдържание на БНР“, обоснова той финансовите щения на фирмата.

Мая Нешкова първа откликна на призива на генералния директор на БНР Александър Велев композитори и текстописци да предоставят правата си на националното радио, за да звучат песните им в ефира. Няколко часа след като той за пореден път се оплака, че „Музикаутор“ изнудват медията, тя публикува във фейсбук статус, с който обяви, че радиото може да ползва творчеството й безвъзмездно. Нешкова припомни, че със съпруга си, композитора Кирил Икономов, винаги сами са продуцирали проектите си, а БНР е подавало ръка на тях и на много талантливи изпълнители. Чрез БНР и БНТ, които бяха една структура, нашите песни ставаха популярни, а ние – любимци на българската публика, обосновава решението си певицата.

„Да извиваш ръцете на една национална институция е равно на усещането за рекет към цялата държава! Днес предоставихме нашето творчество за безвъзмездно ползване от БНР за определен срок. Апелирам към всички мои колеги изпълнители, автори на музика, текстове и продуценти, които са свободни: Последвайте ни и подкрепете БНР, така ще подкрепите себе си и нашата родна интонационна среда. Министерството на културата трябва да отговори пред българския народ защо допусна този монопол и лиши медии, хотели и други ползватели от правото на алтернатива и правото да избира организация, с която да сключат коректен договор“, призова Нешкова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране