07.07.2015 | 1:01
МВФ отряза Ципрас: Няма нов кредит!
Кристин Лагард лично уведоми гръцкия премиер, че пари няма да има

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард е заявила в телефонен разговор с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че МВФ няма да предостави нов кредит на Атина, заради просроченото плащане по гръцкия дълг, предаде РИА Новости.

Според представител на фонда, Лагард е разяснила на Ципрас, че нови кредити Гърция няма да получи, след като Атина е просрочила срочно плащане към МВФ. „Изпълнителният директор обясни, че за фонда е невъзможно да отдели средства в съответствие с политиката по отношение на просрочените плащания“.

Междувременно германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Оланд направиха кратко изявление, след като разговаряха в Париж, съобщи Шпигел онлайн. „Няма повече време“, заяви Оланд.

Меркел допълни: „Още тази седмица Ципрас трябва да представи конкретен план за икономическото бъдеще на страната си. Времето ни притиска. Очакваме тази седмица на масата на преговорите да бъдат поставени съответните планове. Съобщаваме ясно, че вратата за преговори е отворена“. След което двамата се обърнаха кръгом и влязоха в Елисейския дворец.

Във Франкфурт завърши и съветът на ЕЦБ. Позицията на банката за кредитите за гръцките банки остава непроменена. Що се отнася до т.нар. ЕLA – кредити – спешната помощ за ликвидност, ЕЦБ ще има грижата гръцките банки да останат платежоспособни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране