11.07.2017 | 0:01
МВР смени версията за палежа на крана пред НДК
Първоначално се предполагаше, че огънят е тръгнал от коктейл "Молотов", хвърлен през оградата, тъй като през нея няма следи от проникване

Нова версия проверява МВР за палежа на крана, който демонтираше паметника „1300 години България“ пред НДК. Съоръжението изгоря в нощта срещу неделя, което блокира временно работата по свалянето на фигурите от монумента. Първоначално се предполагаше, че огънят е тръгнал от коктейл „Молотов“, хвърлен през оградата, тъй като през нея няма следи от проникване. Записите на камерите в района обаче не потвърждават тази версия.

„Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т.нар. коктейл „Молотов“. Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването“, коментира директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, цитиран от „Фокус“. Той добави, че по-скоро се клони към версията, че кранът е полят вътре с нещо и извършителят е бил вътре зад загражденията. Затова се проверява и дали охранителят на съоръжението не е съпричастен към запалването му. Засега обаче 42-годишният пазач все още се разглежда в качеството на свидетел на случилото се. „Все още нямаме заподозрени“, допълни Иванов. Според него извършителят е действал професионално, но не и охранителят, тъй като очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.

От общината увериха, че инцидентът няма да оскъпи работата по свалянето на паметника. Според публикации кранът е застрахован. Очаква се той да бъде заменен с друг. Оттук нататък до окончателното сваляне паметникът ще се охранява денонощно.

Покрай намеците, че работата намирисва на партизански похвати, БСП се разграничи официално от палежа. „Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност“, пишат от Националния съвет на партията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране