11.03.2019 | 8:03
Мюфтийството имало над 30 милиона лева приходи
ДПС взела на концесия вероизповеданието, а властите пращат данъчни в читалищата, казва шефът на кабинета на Недим Генджев

Над 30 милиона лева са приходите на Главно мюфтийство от наеми, аренди и пр. Въпреки че сметките на ветоизповеданието са запорирани, част от парите се предават на ръка. В същото време властите бездействат, а НАП праща агенти под прикритие в читалища и по круизни кораби за нудисти.

Това заяви в студиото на бТВ Николай Панков – началник на кабинета на Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлански съвет. Генджев и главният мюфтия Мустафа Хаджи са в дългогодишен спор кой представлява вероизповеданието у нас. Затова и разговорът започна с обвиненията на говорителя на мюфтийството Джелал Фаик в същото студио миналия петък – че като агент на Държавна сигурност сега Генджев искал да заграби част от субсидията на вероизповеданието и затова критикувал ресорния закон, приет преди няколко месеца. Генждев и Хаджи взаимно се обвиняват за натрупаните дългове, довели до спорната поправка в закона, с която сега ГЕРБ и ДПС искат да опростят задълженията.

Според данни на финансовото министерство става въпрос за 8,1 милиона лева публични вземания за мюфтийството, а общо за всички вероизповедания – 8,2 милиона.

„Хаджи е агент Андрей, а Генджев е бил офицер. По време на Възродителния процес Генджев е разжалван от службите. Мустафа Хаджи още като млад имам заявява през ’97 година – „Законите не важат за нас“. Сега в момента политици правят закони за Мустафа Хаджи“, започна Панков.

По думите му „корпорацията е ГЕРБ, ДПС, мюфтийство“, а реалната сума на задълженията на мюфтийството е 8,2 милиона. Той показа справка към 15 януари 2019 година в подкрепа на думите си. Това показвало, че министерството на финансите и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов лъжели – и всички задължения били само на мюфтийството:

„Всички средства са на мюфтийството. Остана дамгата, че над 100 000 са на други вероизповедания.“

Панков обяви, че мюфтийството има 4700 имота.

„Над 30 милиона са приходите от аренди, от земи, дадени под наем и пр. Ако НАП си свърши работата и изпрати агенти под прикритие не в читалища и на круизни кораби… Държавата в целия този период от време стои и бездейства“, посочи шефът на кабинета на Генджев.

„Парите по сметките са запорирани, но се взимат на ръка, което е престъпление“, допълни Панков.

„По-голямата част от имотите на мюфтийството се използват от активисти на ДПС. ДПС си е зело на концесия мюфтийството. Не е възможно религиозният мир да зависи от спазването на законите. Философията на този законопроект е реално сбъркана. Ще продължат да идват пари от Дианета. Политиците ни лъжат за неща, които са лесно доказуеми“, посочи в заключение той.

За последното визира първоначалната цел на измененията в закона за вероизповеданията – да се спре финансирането на религиите от чужбина. Но тя не бе постигната – управляващите в лицето на ГЕРБ, разрешиха финансирането да остане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране