26.01.2017 | 20:15
На изпроводяк: Цецерон и неговите специфични дадености
Действително достоен

Цецерон произнесе слово по случай затварянето на 43-тото НС. Той излезе на трибуната с огромен букет цветя и го поднесе на председателя на НС и неуспешен кандидат-президент Цецка Цачева. В словото си Цецерон за 12 минути употреби думата „действително“ 13 пъти.

***

Цецерон (излиза след Корнелия Нинова, която е нагостила гербавите с епитети и квалификации): Уважаема г-жо председател, от името на ПГ ГЕРБ и на всички тези достойни други депутати ви поднасяме този букет за това, че през цялото време изтърпяхте всичко това, което чувахте от парламентарната трибуна, което е недостойно за българския парламент, и няма как да градим авторитета на институцията НС с подобно говорене, г-жо Нинова! (ПГ ГЕРБ става на крака. Стендинг овейшън.)

Цецка Цачева (приема букета с институционално достойнство): Това трябваше да бъде накрая!

Цецерон: …Аз смятам, че всички ние, които положихме клетва в 43-тия парламент, аз мога да кажа едно. Имаше един израз, който беше споменат от нашия лидер, когато се водеха тежките разговори за съставяне на правителство в 43-тия кабинет. А те бяха със следното съдържание: „(…) (популистки цитат) (…)“

…Искам да благодаря на достойните депутати от „БСП-Лява България“, защото и без тях нямаше да имаме тези добри решения, които взимахме в 43-тия парламент. И аз винаги казвам, че всеки един има своите специфични дадености, но винаги трябва да търсим успеха и в различното мнение. И понеже на всичко това, което беше казано като агресия и като агресивно поведение, аз не смятам, че това е достойно за достойните членове на вашата партия.

(Ораторът се впуска в дълъг отчет за успехите на 43-тото НС и допуска забавен лапсус – „Стратегията за съдебна реформа“ става на „С трагедия за съдебна реформа“.)

…Що се касае до образованието, искам да благодаря на всички, които гласувахме Закона за предучилищното и училищното образование. Защото то ни даде възможност действително да изградим образователната си система с възможност за въвеждане и акцент на дуалното образование. Връзката бизнес – образование, за да може да създаваме повече работни места и хора, които да могат действително да изпълняват тези трудови дейности.

…Що се касае до твърденията, че спират еврофондовете, вие може би винаги имате в предвид, когато вие управлявате, какво се случва с вас.

…Искам само да ви споделя, че (този пасаж цитираме заради невероятния преход и поразителния синтаксис – б.р.) в момента договорените средства, които са по новия финансов програмен период, са на процент 36. Само да кажа, че средно за ЕС той е 17. Което означава, че точно правителството – и, да, действително, аз съм съгласен с вас, че когато влиза премиерът Бойко Борисов, се казва „влиза България“, защото България за първи път успя целево да осигури средства в размер на 160 млн. лв. за подпомагане на охраната на външната граница на ЕС.

Цецка Цачева (поправя го): ЕВРО! ЕВРО!

Цецерон: …Благодаря на всички парламентарни групи! Защото в този парламента, да, действително имахме много различни мнения. Но когато сядахме и разговаряхме за България, за националните интереси, ние имахме разбиране от всички парламентарни групи – независимо от някои лидери на тези парламентарни групи! Аз благодаря и на представителите от ПГ „БСП-Лява България“. Защото действително имахме възможност по важни теми, когато не сме пред парламентарната трибуна, да си говорим нормално, да взимаме правилните решения и да се консолидираме.

…Благодаря ви за това, че в този парламент си говорихме, а не си обръщахме главите, както го правехме в 42-рия парламент.

Благодаря ви, колеги, да си пожелаем успех в тази кампания ДЕЙСТВИТЕЛНО да запазим човешките отношения. Защото влизайки в 44-тия парламент, всички ние трябва да работим за авторитета на парламента и да отчитаме заслугата на всеки един народен представител и на всяка една ПГ. Благодаря ви!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране