11.01.2018 | 0:01
На всички етажи – още по-висока отговорност!
Корупцията е неприятна, нали

Антон Хекимян, bTV: …Тези облаци от фини прахови частици могат и да бъдат преодолени, но облаците от корупция, които са надвиснали над България, могат ли да бъдат преодолени? Това бяха голяма част от заглавията на чуждестранната преса. Ето сега – преди нашето Европредседателство.

Екатерина Захариева, МВнР: Да, отново в началото – няколко доста подобни, да не кажа почти едни и същи публикации в преса. Разбира се, че не е чак толкова… не съм била щастлива, не бих казала, че започва точно с такива публикации българското председателство. Но това е един от основните приоритети. Да, имаме проблем и никога не сме го крили. Но работиме за това и ако погледнете – защото това е винаги, ето това е един пример – винаги изваждаме тогава, когато България… самите ние акцентираме може би. Не е лошо да бъдем критични, не ме разбирайте погрешно. В крайна сметка всеки един от нас носи отговорност и когато е на такава позиция, трябва да носи отговорност – още по-висока от останалите хора! Но съвсем скоро, декември месец, не наше изследване – нали, щото не вярваме на българските институции, на българския бизнес, на българските агенции – Евробарометър, изследване, което прави в целия Европейски съюз, той го оповести декември месец. Аз почти никъде не видях това да излезе.

АХ: Какви са резултатите?

ЕЗ: Резултатите са… То и много хубава диаграма има. Въпросът беше точно: вие отговорете на въпроса с едно от следните твърдения – „напълно подкрепям“, „изцяло не подкрепям“ или „не знам“. „Вие лично участвали ли сте в корупционна практика?“ Ми България е на 12-о място! Румъния е на 1-во. Тоест България е по средата. „Лично участвали ли сте?“ Тоест усещането за корупция очевидно намалява. Защото съвсем малко преди това изследванията не бяха такива. И тогава, когато въпросът е „лично участвали ли сте?“, 12 държави са преди нас. ТОЕСТ 12 ГРАЖДАНИ НА 12 ДЪРЖАВИ СЧИТАТ, ЧЕ ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ ПО ТАЗИ ЛОГИКА СА ПО-КОРУМПИРАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ. (Кое точно в потока на съзнанието е „логика“? Б.р.)

АХ: И то Румъния, която я дават като пример с правосъдната реформа.

ЕЗ: Да, ние постоянно я даваме за пример, ето на това изследване, което беше преди няма и месец! Официално, оповестено от Евробарометър. То се прави такова изследване всяка година във всичките държави.

АХ: А вашето усещане какво е? Че корупцията в България е намаляла?

АХ: Моето усещане е, че да, корупцията в България е намаляла, но има още много какво да се работи. Трябва да работиме много интензивно не само за корупцията по високите етажи, но корупцията за ниските и средните етажи, което дава наистина високото усещане. Моето усещане е, че трябва след разкриването да има последващи действия. Тоест да виждаме осъдени, да виждаме действия. Да виждаме, така да се каже, не обичам аз тази дума, но да виждаме наказани хора за това, когато се разкрива. Да работиме за превенцията…

АХ: Не само осъдени и наказани. А по високите етажи… говорим за политици, говорим за кметове…

ЕЗ: Да, да работиме за високите етажи. Говориме за всичко. Да. Да. Говориме за кметове, депутати.

АХ: Хора, от които зависи нашата съдба. Това обаче не се случва до този момент, а Европа… казва: ето тук е голямата пробойна.

ЕЗ: Не, има доста дела. Не, не е вярно. Знаете ли, има много дела за корупция по, така да се каже, високите етажи. Нали ние делиме на високи, средни и ниски. Но корупцията е неприятна, нали, дълбоко се съмнявам, че човек, който отиде в държавната администрация да си подаде едно заявление и някой да го гледа в ръцете да си свърши работата, със сигурност на тоя човек изобщо не му е приятно и него не го интересува високи ли са, ниски ли са етажите. Той не иска да му искат пари някой да си свърши работата. Така че борбата с корупцията е поредица от действия. Започвайки от превенцията, отговорността, проверките и т.н. И накрая, носенето на отговорност, когато се докаже разкриваемостта като престъпление. Така че моето усещане е, че данните обективно показват, че да, имаме резултати!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране