11.03.2018 | 0:01
Над 200 студенти и млади професионалисти се срещнаха днес с родния бизнес в Лондон
Водещи български компании и сънародници в чужбина се срещнаха днес на ежегодния Български кариерен форум, провел се в Лондон

Над 200 български студенти и млади професионалисти, живеещи във Великобритания, посетиха провелото се днес шесто ежегодно издание на „Български кариерен форум“ в Лондон. По традиция домакин на събитието бяха Посолството на Република България и Българският културен институт в британската столица. 22 утвърдени на българския пазар компании от разнообразни сектори представиха възможностите за кариерна реализация пред своите сънародници, които по настоящем учат и се развиват професионално зад граница.

Основен спонсор на изложението бе “Теси”, а директорът “Човешки ресурси” Таня Пейчинова сподели: “За втора поредна година участваме във форума. Миналогодишното ни участие беше изключително ползотворно, заредихме се с много енергия от младите хора, които ни посетиха и затова очаквахме с интерес и тазгодишното издание на събитието. Прави впечатление, че кандидатите и тази година са много силни и фокусирани върху това каква реализация могат да постигнат в компаниите. Проведохме интересни разговори с посетители, с някои коментирахме възможностите за стаж, а с други постоянни позиции, предлагани от нас.”

Началото на събитието бе дадено в 10 часа от Явор Гочев – член на Съветническия борд, който приветства представителите на компаниите, първите посетители и екипа на „Български кариерен форум“. „Шест години всеки от нас „краде време“ от своя работодател, от своето семейство, от своите приятели, за да може да организира това изложение. Ние не сме професионална компания. Напротив – ние сме група ентусиасти, която се опитва да прави нещо полезно. Надявам се, че го постигаме! Затова „Български кариерен форум“ съществува вече цели 6 години.“ – сподели той, изказвайки благодарности от името на целия доброволчески екип към всички компании изложители.

„Именно днешният форум е едно от малките, но важни звена, което да върне интереса на младите хора към Европейския съюз като инструмент, който да им осигури по-добро бъдеще в тяхната родина. Там, където са техните близки и биха се чувствали в много отношения и психологически по-добре отколкото в най-добрата и високо развита чужбина.“ – приветства и посланикът на Република България в Обединеното кралство Константин Димитров.

В хода на деня гостите на изложението имаха възможността не само да се запознаят с фирмите изложители, а и да участват в различни презентации и работилници. Едно от нововъведенията тази година бе уъркшопът на тема „Успешното CV – дизайн и съдържание“, представена от Маги Мишинова, специалист в областта на човешките ресурси и набирането на кадри.

Сред посетителите имаше представители с най-разнообразен профил – както първокурсници, така и професионалисти със солиден опит зад гърба си. Всички те бяха обединени от идеята, че успешна реализация в България е постижима. „Сериозно се замислям за завръщане в България – донякъде заради чисто сантименталната връзка с дома, но и защото в България има достатъчно добри възможности за развитие, както става ясно и от страхотните компании, които са днес на събитието.“ – разказа Божидар Горанчев, дипломирал се и работещ във Великобритания.

За безпроблемното протичане на събитието и комфорта на всички участници отново се бяха погрижили студентите, част от доброволческия екип на „Български кариерен форум“. Организацията включва десетки дейни настоящи и бивши студенти, които са в основата на осъществяването на инициативата всяка година. Изцяло на доброволни начела те осигуряват участието на едни от водещи компании от всеки бранш. С тяхна заслуга се реализира и разпространението и медийното отразяване на форума и неговата кауза.

Традиционно събитието прерасна в своеобразна среща на българи във Великобритания. По настоящи данни сънародниците ни в Лондон наброяват 33 000, над 2 000 от които са студенти. Изложението продължи до 17 часа и бе последвано от афтърпарти и нетуъркинг, на който посетители, организатори и представители на компаниите се срещнаха в неформална обстановка. Следващото кариерно изложение ще се проведе на 21-и април в немската столица Берлин, а домакин на събитието е зала “FORUM Factory”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране