08.02.2018 | 14:58
Най-богатият чех купува „Теленор“ и Нова телевизия?
Купувачеът е 54-годишният милиардер Петр Келнер

Най-богатият чех купува „Теленор“ и е сред кандидатите с най-силни оферти за Нова телевизия. Офертата е била отправена чрез компанията му PPF и е за 2 млрд. евро, като включва и бизнеса на „Теленор“ в Сърбия и Черна гора, твърдят сръбски медии.

54-годишният милиардер Петр Келнер контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на 35 млрд. евро към 30 юни 2017 г., по данни на агенция Bloomberg. Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 – най-големият в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компания за потребителско финансиране Home Credit Group.

Групата му се занимава с бизнеси като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Основите на PPF са налети от времената на масовата приватизация, тъй като се създава като приватизационен фонд. Според „Капитал“ чешката група в момента се води предпочитан купувач.

Сръбски медии обаче съобщават, че освен Келнер, и американският инвестиционен фонд KKR е кандидат за покупката на бизнеса на „Теленор“ в България, Сърбия и Черна гора.

Преди дни от „Теленор“ обявиха, че са получили непоискани оферти от страна на инвеститори за бизнеса си в Централна и Източна Европа. От оператора щели да ги проучват до края на март, за да преценят дали ще има полза от предложенията за акционерите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране