30.11.2013 | 14:24
Намаляват с 10% партийните субсидии
За това се договориха представители на БСП и ДСП

С 10% ще бъдат намалени партийните субсидии. За това са се договорили представителите на БСП и ДСП, които участват на семинар в Боровец. Преди него ДПС настояваше за запазване на субсидиите, докато предложението за намаляването им дойде от редиците на БСП. Очаква се също така двете партии да се обединят около подкрепата на предложението да се въведе 20% такса върху приходите на производителите на вятърна- и слънчева енергия.

Пред журналисти депутатът от Коалиция за България Петър Кънев потвърди решението на двете управляващи партии да подкрепят искането на „Атака“ за такса за производителите на вятърна и слънчева енергия, което ще донесе на хазната допълнителни 160 млн. лева.

Кънев обаче не коментира към какво перо ще бъдат насочени те: „Не мога да ви кажа как това ще се отрази на цената на тока, но мога да ви дам малко цифри. През 2010 година са инсталира 35 мегавата мощности, перки и солари, 2011 година – 135, 2012 година – 840. Очакваният ефект от тези 20% е около 160 милиона лева за бюджета“.

Кънев добави още, че са обсъдили и фонда за растеж: За него най-важното е, че за пръв път на конкурсен принцип се усвояват 500 милиона лева, ще бъде усвоен в рамките на две години. Ще участват основно общините, министерства и ведомства. Като се започне от спортни зали и социални обекти и се мине на обекти, които отговарят на няколко критерия. Първо, нова инфраструктура, второ създаване на работни места, трето – генериране на трудова заетост“.

Предстои по-късно управляващите да дадат брифинг, на който да аргументират решенията си.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране