15.03.2019 | 22:20
Нападателят от Нова Зеландия бил в България през ноември 2018 г.
С атаката отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност

Нападателят от Крайстчърч е бил в България през ноември 2018 г., а след това е посетил други балкански държави. Това стана ясно след заседанието на премиера Бойко Борисов с ръководителите на спецслужбите и прокуратурата по повод българската следа в атаката в Нова Зеландия, при която загинаха 49 души.

Нападателят Брентън Тарант обяви, че с атаката отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност, като сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г.

Тарант е обиколил доста градове у нас, сред които София и Пловдив. Бил е в България между 9 и 15 ноември 2018 г., като е влязъл в страната през летище София с полет от Дубай, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

На 10 ноември той е наел автомобил и е посетил Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско. На 15 ноември е заминал за Букурещ, където е наел отново автомобил, с който е пътувал до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се провери пълният маршрут на стрелеца.

Нямаме друга информация, освен че е идвал на туризъм. Очаква се допълнителна информация от партньорски служби и от новозеландските власти, за да бъде продължено разследването на посещението на Тарант у нас, допълни вътрешния министър Младен Маринов. Няма данни за терористична дейност и връзки у нас, подчерта Цацаров.

По думите му Тарант е посетил Балканския регион и през 2016 г. Тогава той е пътувал с автобус до Сърбия, Черна гора, Босна и Хърватска.

Новозеландският гражданин е посетил България като турист, няма установена връзка с България. Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии, коментира външният министър Екатерина Захариева и
изрази съболезнования на семействата на жертвите в атентата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране