16.05.2017 | 0:01
Народ индивидуалист – но много талантлив!
Веждичката - оратор от левъла на Божинката

Нота бене. Разговорът е автентичен!

***

Иво Никодимов, БНТ: Добро утро на Вежди Рашидов, бивш министър на културата, сега депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура и медии… Докато бяхте министър, съпреживявахте участията ни в „Евровизия“, организирането на детската „Евровизия в София“, тъй като имахте отношение към целия тоз процес…

Вежди Рашидов, неминистър: Е. То не е въпрос на отношение, то по-скоро въпрос на национална гордост, самочувствие. Така всеки нормален човек е щастлив от едно такова събитие и от един такъв успех.

ИН: Случайност или закономерност е това, което се случи в Киев според вас?

ВР: Вижте, за два мандата така с поглед по-отгоре установих, че българинът е индивидуалист, но и много талантлив народ. Тъй че – абсолютна закономерност, мисля, е да се раждат талантливи млади деца. На глава от населението при българина има много повече талантливи хора, отколкото при некои други държави. Явно генетично сме устроени добре. Второ, като малък народ и изстрадал народ може би силни комплекси сме придобили, защото комплексът също е двигател. Той е силен двигател за изява. И… Много е приятно.

ИН: …Сега обаче вие поемате законодателната дейност в областта на културата и медиите. В кой от тези два сектора ще имате повече работа?

ВР: Вижте, много често хората смятат, че като поеме човек да оглави една комисия или едно министерство, всичко му е позволено – това не е точно така… Тя основната работа на тая комисия е да се занимава със законодателната дейност. Разбира се, в областта и на медиите, и на културата има много неща за правене. И то винаги ще има, докато човек съществува. Докато има хора, ще има хлебарници. Нали, няма да свърши хлябът с едно ядене – така е и с живота. Така че – ще се приемат закони, ще има поправки на закони. Е, в културата примерно предстои да се завърши стратегията за дългосрочно развитие на културата. Това требва да се приеме, надявам се, че скоро ще свърши – работено е върху него почти два мандата. (…) Виждате, човек като седне, все излиза нещо, което трябва да бъде направено. Така че – той е колективен орган и ще се занимава наистина с чисто законодателната дейност. И където можеме да бъдеме полезни и да подкрепяме сферите, ще подкрепяме, защото комисията е направена да помага на културата и на медиите, а не да пречи на културата и на медиите. Основната цел на тая комисия е да помага. Да свърши нещо полезно.

ИН: Защо спорим свободни ли са, или не са свободни медиите? Защо така се получава?

ВР: Ами аз смятам, че откакто собствеността стана активна и премина в частни ръце и станаха медиите частни, разбира се, че много е важно позицията, волята и на собственика. Те не са съвсем свободни все пак. Има един собственик, нали. В мойто ателие решавам какво да се направи аз. Не мойте помощници. Така че е възможно в медиите да съществува една такава форма.

…Животът също е едно ателие. Приемете живота като едно студио, където ние всички правиме нещо.

…Разбира се, трябва да се събере и да се направи обществено обсъждане, когато се предприемат – дали българските закони са съобразени с европейските стандарти. Нали, никой няма да открива топлата вода. Светът съществува по някакъв правилен или добре работещ, или неработещ начин, трябва да вземеме добрите примери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране