06.08.2017 | 20:30
Нашествието на парите и пиарите побърка политическия материал
Диагностика

Д-р Николай Михайлов, психиатър, първомайстор на обществената диагноза, бивш костовист от 7-ия ден:
…Един депутат от 40-ия парламент, от ДПС, ми довери навремето, че ако в неговите райони (мисля – Столипиново май беше), не се яви един човек, строго облечен в дрескод, в униформа, с много скъпа кола, ще загуби всякакъв авторитет. Ако се яви там босичък, ще го разгадаят тутакси – защото те имат проницателност – че тоя човек се опитва да ги лъже, а те се възприемат все пак като професионални, как да кажа, играчи с истината. Следователно това неглиже не способства нищо, не прави никаква политическа услуга според мене никому. Идеята, че така ставаш човек от народа и за народа, е изветряла идея. Няма нищо в нея, буквално. Но Борисов нахлу с тоя натюрел в политиката. Това е негова специфика. Ако той бъде отделен от собствените си разголвания – в най-широк и най-тесен смисъл на думата – той няма да е това.
…Това (босият президент) е еднократен акт, ако се не лъжа, по време на някаква почивка. Допускам, че в етап на някаква особена рекреативна разсеяност, защото той е бил все пак в часове на отдих, някой от неговите пиари му е казал: ето, сега е моментът за снимка… Много се надявам да не се повтаря. Тъкмо защото на дъното на това е засекретена неискреност. Не лична, на президента, тя е системна за този подход. Тя представлява клише. Клише на пиара… Аз не мисля, че това е той. Той е човек под униформа. Ако сега в президентската си роля е решил най-после, че се освобождава от тежестта на пагона и може са си позволи известна народняшка фриволност, това е едно. Но аз мисля, че не е това. Мисля, че е епизод.
Силно преувеличено е това (че Радев е сам против статуквото – думи на Корнелия Нинова), силно преувеличено. Първо, той няма такава активност и следствия на тази активност, че да бъде наричан „герой срещу статуквото“. Съвършено прозирна е идеята на г-жа Нинова, а именно – да го асоциира към собствената си опозиционна роля и да направи своеобразен блок; да прелее нещо от авторитета на президента към собствения си рейтинг и този на нейната партия. Това не работи според мене. Ако нещо се е случило, то е, че президентът на републиката има своя писта. Не изглежда зависим. Той е по-скоро нещо като солов играч.
…Нашествието на парите побърка и въведе българските елити в психотичен режим. Те са побъркани на тема пари и недейте да мислите, че някакъв БОРКОР със случаен човек нещо… Или Христо Иванов, на когото симпатизирам и познавам, ако посочи той човек или самият той се заеме – това е системна болест, това не може въобще да бъде регулирано.
Една адекватна политическа система според нормативите и идеалите на това, което наричаме европейска либерална демокрация, предполага солиден исторически произведен културен фундамент. То представлява определен тип човек. Европейската демокрация е късен културен исторически продукт. Ние я съзерцаваме като нещо, което може да бъде постигнато с институционален декрет, с конституционна наредба или чрез гласуване за ГЕРБ, представете си. Това е просто… Това е лудост.
(Пред BIT)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране