23.04.2016 | 0:01
НАТО утроява сили в Черноморието, за да върже ръцете на Русия
Изпращат 40 000 войници на Алианса

Вече се прилага план за действие на НАТО, който предвижда утрояване на силите на Алианса в региона и възможността за предислоциране в случай на нужда на 40 хиляди души, част от силите на НАТО. Това заяви вчера зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу. Той е в София за участие в конференция, организирана от Атлантическия клуб в България, посветена на сигурността в Черноморския регион.

Вършбоу посочи, че НАТО се изправя пред тежки предизвикателства, свързани с хибридната война, кибератаките и все по-агресивна Русия – нелегалното присъединяване на Крим и дестабилизиране на Украйна, неконтролираната миграция. Тези два проблема били от изключително голяма важност за сигурността в региона, затова според него е необходимо с общи усилия да бъдат вързани ръцете на Русия.

Комбинация от сила и диалог е най-добрият начин Русия да се върне към спазването на международния закон, категоричен бе той. Според зам. генералния секретар на НАТО замразеният конфликт в Грузия и Молдова заплашва да продължи нестабилността в региона.

Вършбоу коментира, че присъствието на военни кораби в Черноморския регион на ротационен принцип би довело до по-голяма сигурност. Той упрекна руската страна, че не е спомогнала за реализирането на съвместно наблюдение на партньорите от НАТО в Украйна, но допълни, че диалогът с Руската федерация ще продължи, особено по отношение на агресията в Украйна.

Вършбоу коментира срещата на НАТО и Русия, на която са били обсъдени проблемите в Украйна и военното присъствие там, както и проблемът със сигурността в Афганистан. Според него дискусията е била възможност да бъдат видени всички пукнатини в реализираните политики. Относно сигурността и новите предизвикателства, свързани с миграцията, Вършбоу коментира, че нелегалното пресичане на границите на НАТО е недопустимо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране