12.09.2017 | 10:41
Националният дълг на САЩ вече е 20 трилиона долара
Таванът за дълга бе замразен на 19,84 трилиона долара в средата на март

В петък националният дълг на САЩ за първи път в историята е достигнал до 20 трилиона долара. Това се случва в деня, в който президента Доналд Тръмп ратифицира закон, който отменя тавана за дълга и позволява неограничено теглене на федерални заеми, предаде The Washington Examiner.

Таванът за дълга бе замразен на 19,84 трилиона долара в средата на март и от тогава министерството на финансите на САЩ трябваше да предприема „неимоверни усилия“, за да предотврати равнището на задълженията да не надминава това равнище. Но с новия закон таванът е отменен и министерството веднага започна да заема пари, за да задоволи натрупаното през последните пет месеца искане.

Общият национален дълг се е повишил с 318 милиарда долара и в момента е на равнище от 20,162 трилиона долара. Според новия закон, подписан от Тръмп, федералното правителство няма да има ограничения при тегленето на заеми до 8 декември, когато бъде въведен нов таван. Доналд Тръмп критикуваше растящия национален дълг при своя предшественик Барак Обама, докато водеше предизборната си кампания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране