19.07.2015 | 19:59
Ненчев бори хибридната война с по 100 лв. на час
През юни военният министър спешно прекроил финансовия си план, за да плати на външни лектори

Министерството на отбраната (МО) е отделило 6400 лв., за да плати на външни лектори „да воюват хибридно“ из поделенията. Такава е била сумата, която ведомството е заделило от разходите си, за да възнагради външните лектори, които обикаляха цял месец различни градове, за да обясняват на военни и граждани за „Визия 2020“ и плана за реформа на армията. Това става ясно от отговор по Закона за достъп до обществената информация, който вестник „Сега“ е получил от Министерство на отбраната. До момента били изплатени общо 5800 лв.

Лекциите предизвикаха смях и ирония сред публиката в Сливен. В същото време министърът на отбраната се оплаква, че над 30 млн. лв. не му стигат в бюджета, и иска актуализацията му.

Агитацията от МО се проведе от 15 юни до 10 юли в 15 града. По 100 лв. на час лекция е получавал всеки един от 15-те лектори. Сред тях са Соломон Паси, Тодор Тагарев, Иво Инджев, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов. Заедно с лекторите обикаляха и военни експерти. Срещите се провеждаха в два формата – с военни и с граждани, под мотото „Модерна армия за по-сигурно бъдеще“. Идеята е да се пребори хибридната война, която напоследък е особено модерна в МО.

Според отговора на отбранителното ведомство хоноруването е станало съгласно утвърден от министъра на отбраната план от 12 юни. „За целта е разкрита позиция „разходи за външни лектори“ в раздел V от Единния финансов план на стойност 6400 лв., общата сума по всички договори“, се посочва в отговора на Министерството на отбраната. Уточнява се, че продължителността на всяка лекция е по 2 астрономически часа.

Според плана за посещенията, който е подписан от съветника на министъра ген. Атанас Запрянов, продължителността на обсъжданията е трябвало да бъде не по-малко от 2 часа и 10 минути. Допълнително е имало отделен и не по-малко от един час за въпроси и изказвания.

От МО не дадоха отчет за разходите на военните, които обикаляха заедно с цивилните лектори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране