04.01.2017 | 18:02
Ненчев обвини Цацаров в сталинизъм и поиска европейско разследване срещу него
Военният министър в оставка пак е привикан в следствието

Партията на военният министър в оставка Николай Ненчев БЗНС в сряда обвини главния прокурор Сотир Цацаров в „сталинизъм, пропаганда и репресия“ и призова за европейско разследване срещу него. Формален повод за позицията на БЗНС стана привикването на Ненчев в столичното следствие в четвъртък и петък. Призовките за явяването му са били връчени ден преди новогодишните празници, съобщиха от военното министерство.

Срещу Ненчев засега са повдигнати две обвинения. Първото бе в престъпление по служба заради това, че е отказал на руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29, а второто е свързано с поръчка за шиене на униформи. Ненчев на няколко пъти обвини прокуратурата в изпълнение на политическа поръчка срещу него и заподозря, че са изтичали СРС-та с негови разговори.

В сряда от партията на Ненчев излязоха с поредна позиция по темата, в която призовават за „ревизия на прокуратурата и следствието в сегашния им нереформиран сталинистко-комунистически тип и провеждане на мащабно европейско разследване на българските главни прокурори по време на грандиозния посткомунистически грабеж на червената мафия от 1988 г. до днес“.

„Всяка атака на главния прокурор срещу министъра на отбраната или срещу други български демократи –реформатори ние ще оценяваме като антидемократично и антиправно действие, като атака срещу всеки член на нашия 117 годишен БЗНС“, посочват от партията. Много от действията на главния прокурор на Република България не само предизвикват недоумение, се казва по-нататък в текста. „Те говорят ясно за определен замисъл и умисъл. И поради това не са случайни. В тях все повече се разчита определен сценарий, който представя Сотир Цацаров като изпълнител на обмислена стратегия за нанасяне на политически удар срещу политици, които превърнаха в своя кауза реформите. Затова и мнозина виждат в предприети от него действия печално известни методи от времето на съветската „правна” практика на сталинизма“, посочват от БЗНС.

Все по-очевидно става, че цел на действията на главния прокурор не е защитата на правото, а формирането на репресивни практики, чрез които се цели да бъде поставена под натиск и пречупена човешката личност. „Същевременно, напълно в духа на сталинстката епоха, властовата репресия засяга и близките на репресирания, които са подложени на системен тормоз и открити заплахи от „силните на деня”, посочват от БЗНС.

Според партията правният подход на Сотир Цацаров е еманация на репресията и пропагандата. „Показателен е случаят, когато светлите дни на Рождество Христово бяха избрани за връчване на поредните призовки на министъра на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев, както и на още една от ярките реформаторски личности в днешната българска политика и кандидат за президент на Реформаторския блок, бившия министър Трайчо Трайков. Безспорно „празничните дни” не са избрани случайно за осъществяване на това „правно” действие“, посочват от БЗНС.

„Разбирането на Сотир Цацаров, е да приложи сталинсткия подход: да бъде сплашен „неудобният” на политическото задкулисие като се атакуват съзнанието и чувствата на неговите близки с внушения и заплахи за съдебни дела и дори …затвор. Разчита се, че така ще се окаже още по-голям психологически натиск върху личността на призованите, а и няма да има бърза реакция от страна на общественото мнение и политическите формации, които представляват“, продължават от партията на Ненчев.

Услужливите медии на олигарсите веднага подхващат „опорните точки” на сценария и скритото желание на политическото задкулисие става открита медийна пропаганда, се казва по-нататък в позицията. „Затова на основание и във връзка с изключително опасният и квази-тоталитарен метод на действие на „правната” структура, станала печално известна като „Цацаратура”, БЗНС заявява: Г-н Главен прокурор, колкото повече усилвате натиска и репресиите върху демократичната общност в България, срещу личности, които на дело доказаха волята си за положителни за България промени, толкова повече и все по-често ние ще ви сочим с пръст и ще напомняме за извора на вашето „правно” вдъхновение. Ще ви държим във фокуса на нашата гражданска съвест и внимание. Това е наш национален и политически демократичен дълг, и той ще води към постоянно и системно изтъкване на онези ваши действия, които обслужват антибългарските действия на проруската финансово-икономическа и политическа олигархия и задкулисие у нас“, посочват още от БЗНЕС

„И с всички средства, които ни дава свободата и демокрацията, както и европейското ни членство, ще се противопоставим на настъплението на обслужваното от Главния прокурор на България Сотир Цацаров политическо задкулисие, както и срещу неговите провокационни действия“, завършват от партията на Ненчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране