11.01.2020 | 14:39
Нено Димов става защитен свидетел?
Екоминистърът топи свой заместник за водната криза в Перник

След публичния арест на Нено Димов в четвъртък и обвинението, че бившият екоминистър дал вода на предприятия от язовир „Студена“, което му беше наложено на следващия ден, той става защитен свидетел. Димов предприема този ход, за да отърве от 2 до 8 години затвор, колкото би било наказанието му за извършените от него действия.

Бившият вече екоминистър ще натопи и свой заместник за аферата с водата, твърди сайтът „Лупа“.

Вчера стана ясно, че Нено Димов остава в ареста още 72 часа след нареждане от прокуратурата. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, защото е дал разрешение за ползване на водата от язовир „Студена“ за промишлени цели. Според прокуратурата бившият екоминистър умишлено не е положил усилия за водоема, който снабдява Перник с питейна вода.

Димов е правел това, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от шефа на пернишкото ВиК за намаляващите обеми в язовира. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че доказателствата по делото сочат за проявена умишлена безстопанственост от Димов.

„Към момента Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към Стомана Индъстри“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Прокурорът обясни, че министърът в продължение на много време не е обръщал вниманията за намаляващите обеми на водата в язовир „Студена“, въпреки че е получавал „точни графици и обеми“.

Димов е разрешавал на дружества да ползват дори по-големи обеми, отколкото му е било поискано. „Това не е еднократен акт на министъра. Щетите са огромни: 97 000 души са на воден режим“, каза прокурор Кънев и допълни: „Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник, но можем да изправим пред съда. Тези хора биха имали вода, ако министърът е изпълнил задълженията си“ .

Прокуратурата не е успяла да намери нито едно доказателство, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Ремонтът е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Това не е самостоятелно направено престъпление а комбинирано усилие на много хора по цялата верига, и крадеца на милионите не е Димов а на местно Пернишко ниво.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране