28.09.2016 | 0:01
Ние сме във времето, зайчето е в ръкава
Къртачи на статуквото

Кандидатът за вице на Татяна Дончева – бившият депутат М. Спасов (НДСВ), беше председател на Комисията за вътрешна сигурност в 39-ото НС. Дончева беше член на същата комисия като депутат от БСП. Тъй като двамата се явяват на изборите с претенция за разбивачи на статуквото, на Дончева бе зададен въпросът как точно са къртили горкото статукво, бидейки част от управлението на страната в определен период (2001-2009). Ето какво отговори Дончева пред НТВ.

***

Татяна Дончева: …За мен Минчо Спасов е съмишленик. Да, нашият живот мина в събития, които бяха много нелицеприятни, много трудни за разгадаване и много рискови за всеки, който случайно е попаднал там.

Виктор Николаев, НТВ: Вие участвахте в тия неща – бидейки в БСП вие, той в НДСВ.

ТД: Вие сте във времето, в което сте. Както е казал Левски – времето е в нас и ние сме във времето. Но, но, а, о, ние не сме участвали. Да определим посоката на процесите – ние не сме били никога доминиращи и решаващи фактори. Ние сме били хора присъстващи. Ние сме били хора, които са приети, защото отначало кукловодите са смятали, че няма да пречим. Или че лесно ще ни манипулират. Между другото, когато Минчо Спасов се появи като председател на Вътрешната комисия, ние бяхме напреднали с историята около наркоканалите. И хората, които се противопоставиха на действията на вътрешната комисия, смятаха, че много лесно ще манипулират и пакетират Минчо Спасов. Първата им работа беше да го вземат в една дълга командировка в Америка, да го разведат напред-назад и да смятат, че докладът ще бъде в тяхна полза. Минчо се оказа…

Анна Цолова, НТВ: Кои са тези хора?

ТД (без пауза): …достатъчно издръжлив, достатъчно упорит, достатъчно сериозен, достатъчно непоклатим. За мен Минчо Спасов е проверен човек. Проверен в реални действия, в реални практически действия. Той неслучайно също беше обект в разработката „Галерия“ (СРС скандал от близкото минало) – като председател на Вътрешната комисия. И заради това аз го поканих за вице. Нашата двойка наистина не прилича на другите. Защото това не е въпрос на пазарлъци с абревиатури, които в крайна сметка казват кого излъчват по тяхна преценка. Ние сме съмишленици, ние сме, как да кажа, бойни другари, проверени в тежки моменти. В НДСВ аз имам още много приятели и колеги, в чиято професионална експертиза нямам причина да се съмнявам и знам качествата им. Минчо постави един въпрос, който той намира за резонен: че иска Симеон Сакскобургготски да одобри това начинание (кандидатурата за вице на Минчо) и че иска той да бъде представител на НДСВ. За мен това е абсолютно резонно действие на един лоялен човек към тези, към които е принадлежал и от които е част. Когато той постави така въпроса, за мен беше ясно просто нещо – че когато ти си лоялен към тия, към които принадлежиш, той ще бъде лоялен и към мен. А няма да бъде човек, който е способен да захвърли всичко.

АЦ: Лоялен към НДСВ и Сакскобургготски, на когото се приписват началата на n брой хора.

ТД: Значи, какво приписват. Делян Пеевски (по него време) е 18-20-годишно момче. Какво според вас е знаел Симеон Сакскобургготски за него, дошъл малко преди това от Мадрид, на който му дават определени списъци? Ако всички ние, които сме минали през политиката и към които има – резонно или не – упрекът, че ние сме част от миналото и част от статуквото, защото сме пребивавали във времето…

АЦ: Е, някои са били премиери през това време.

ТД: …трябва да знаем кое – докъде. Когато вие имате опит, познавате хората и знаете от кого какво може да се очаква, кой но какво принадлежи – във времето се ориентирате по съвсем друг начин. Ето защо и сега аз поставям въпроса така: Не е въпросът да сменяте статуквото с новаци, които не знаят за кво става дума. Това са просто зайчета от ръкава. Докато те разберат за кво става дума, минават сто мандата. Ако могат въобще да разберат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране