30.09.2016 | 0:01
Никой не иска да е кандидат-президент на ГЕРБ
Глътка въздух за управляващите е, че поне вицето на герберите е ясен - вицеадмирал Пламен Манушев

ГЕРБ продължава да търси кандидат за президент и все още партията не се е спряла на конкретно име. Такива информации тръгнаха по информационните агенции вчера. Според тях броени часове преди сакралната дата 2 октомври, когато трябва да се обяви двойката на управляващите, премиерът Бойко Борисов бил пред тежка дилема. Никой не искал да е кандидат на партията за държавен глава.

Глътка въздух за управляващите е, че поне вицето на герберите е ясен – вицеадмирал Пламен Манушев, който запазва военно мълчание по темата, въпреки че колегите му депутати от различни формации вече го поздравявали в кулоарите с „господин вицепрезидент“. Сред най-спряганите имена беше това на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя обаче се чувствала добре в Столичната община и категорично отказала на премиера.

Бургаският кмет Димитър Николов не напирал да става президент, а и вътрешните социологически сондажи в ГЕРБ сочели, че не е особено разпознаваем. Вицепремиерът Томислав Дончев също не склонил да има само представителни функции и не скрил амбициите си да стане премиер, ако Борисов се включи в надпреварата. И бившият външен министър Николай Младенов бе спрегнат за кратко време, но бързо отказал на министър-председателя.

Настоящото вице Маргарита Попова имала желание да е президент, но заради непокорния й характер не се харесвала на партийното ръководство.Парламентарният шеф Цецка Цачева се съгласила да поеме бремето на изборите, но се контузи зле. Две седмици вече тя не е на работа. Предстояли й прегледи, за да се прецени дали ще може контузена да се включи в битката и предизборните обиколки. Ако медиците кажат „да“ на състоянието й, тя влиза в битката. Засега обаче резултатите от прегледите не били обнадеждаващи. Точно заради това се завъртя друго име като кандидат – това на бившия служебен премиер Марин Райков. Международните партньори пък си харесвали Бойко Борисов и все по-често го натискали да се кандидатира за президент. Самият той обаче не иска точно в този момент.

Затова се говори, че пуснал Кристалина Георгиева в битката за ООН. Неин провал би бил сгодният повод премиерът да подаде оставка и да отиде на предсрочни избори с надеждата след тях да управлява в някаква по-стабилна конфигурация, а не в сегашната – с реформаторите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране