20.02.2018 | 15:30
Нинова хвана Борисов в нова лъжа: Истанбулската конвенция не е оттеглена
Скандалният документ е в парламента и е разпределен в комисии

Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция. Правителството да вземе такова решение. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ще повярваме в думите му, че ще я оттегли, ако утре на заседанието си Министерският съвет реши да оттегли внесената в парламента Истанбулска конвенция“, заяви още тя на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Нинова подчерта, че конвенцията вече беше разпределена на парламентарните комисии. Председателят на БСП добави, че не знае какъв консенсус търси Бойко Борисов, след като такъв няма в коалицията и в собствената му партия, имайки предвид разногласията с Обединените патриоти.

„Ако очаква консенсус в БСП – няма да го получи“, категорична беше председателката на левицата. Миналата седмица Борисов обяви в интервю: „Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Щом хората са уплашени – махаме я“, връщаме дебата отначало. И аз като лидер на ГЕРБ това ще разпоредя и на своите депутати, няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и кажем кое е добро като текст, дори един Джамбазки казва – „Аз бях въздържал се, защото има и много хубави текстове“. Добре, дайте да приемем хубавите текстове, които защитават жените и децата от насилие“.

Във връзка със скандала около исканата оставка на проф. Камен Плочев, Корнелия Нинова заяви: „Ако се иска оставката на проф. Плочев, защото иска актуализация на бюджета през февруари, то отдавна премиерът трябваше да подаде своята“.

„Г-н Плочев е направил нещо законно. Иска от парламента актуализация на бюджета. Обвиняват го защо през февруари иска актуализация на бюджета. Ако на този човек му се иска оставката за това, че е поискал актуализация на бюджета през февруари, то министър-председателят отдавна трябваше да си подаде оставката“, заяви Нинова. Тя поясни, че през януари министър-председателят е изхарчил приблизително същата сума, която иска проф. Плочев, но незаконно.

„Значи единият законно иска актуализация на бюджета, защото е загрижен за здравето на хората, другият незаконно изхарчи същата сума за един месец през януари, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие. Виждате ли разликата?“, попита Нинова. По думите когато един човек е решил, че „държавата му е бащиния“, може да си прави каквото си иска. Тя обърна внимание, че през управлението си ГЕРБ е сменила 10 министри на здравеопазването и посочи, че сами си сменят шефовете на здравната каса. „Пълен хаос е, а хората не могат да се лекуват“, посочи Нинова. Лидерът на БСП поиска актуализацията на здравния и националния бюджет моментално да влязат в парламента и отново потвърди, няма да подкрепят оставката на проф. Плочев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране