03.02.2018 | 10:48
Нинова: Парадоксално е, че в ръководството на БСП няма нито един член на БКП, а в ръководството на ГЕРБ – 2/3 са били такива
Сергей Станишев притискал социалистите да приемат Истанбулската конвенция

„Бивши членове на БКП, които по онова време са били на много активни позиции, по някакъв начин са се възползвали от онзи период, излизат и говорят срещу нас и че сме БКП. За хора, които не сме били членове на БКП. Онзи ден дори, по повод една такава декларация стана въпрос: погледнете първия ред на нашата Парламентарна група, ръководството – няма един член на БКП. И погледнете първия ред на ръководството на ГЕРБ – ами, 2/3 са били членове на БКП. Това е лицемерно“. Това обяви Корнелия Нинова – председател на БСП, в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

В интервюто за NOVA лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира как трябва да се представи времето на комунизма в учебниците по история, защо партията й не иска да подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, защо от левицата искат Сметната палата да направи одит на правителството и редица други теми.

„Не сме против да се изучава този период, но бихме искали да се изучава обективно”, заяви Корнелия Нинова.

„В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години социализъм – в 12 теми. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята. Има изселване по време на социалистическия период, но няма депортиране на евреи”, коментира Корнелия Нинова.

„Според нас чрез миналото по посяга на бъдещето, защото това ще се учи от деца, които нямат спомени за тези периоди и ще го попият такова каквото им се представя в учебниците”, добави тя.

Защо БСП не иска парламентът да ратифицира Истанбулската конвенция?

„Истинската същност на текстовете от Истанбулската конвенция си проличава не толкова в конвенцията, където се използва „социален пол”, а от обяснителния доклад на Съвета на Европа към нея. В този доклад се обяснява всеки член от конвенцията”, заяви Корнелия Нинова.

„В член 311 от доклада е записано, че страните по конвенцията трябва да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и до доведе до предоставяне на статут на бежанец”, обясни Нинова.

Тя обясни защо от левицата настояват за провеждане на референдум по темата. „В един референдум има информационна кампания, всеки от нас ще заяви позицията си, ще тръгнем из страната, ще обясняваме на хората и едната, и другата страна. Най-разумно е в това разделение, в което попаднахме, хората да се произнесат”, заяви Нинова. „Убедена съм, че хората трябва да се произнесат за ратификацията на Истанбулската конвенция“, подчерта тя.

Защо левицата иска Сметната палата да направи одит на кабинета?

„Миналата година правителството разпредели 1,5 милиарда лева извън бюджета, само от началото на тази година са разпределени извън бюджета може би 200 милиона лева. В тази правова и парламентарна държава има ред.

Законът за бюджета се приема единствено от парламента. Бойко Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република като след това разпределя средства извън Закона за бюдета. Нормално и редно е той да влезе в парламента и да каже, че иска актуализация на бюджета“, коментира Корнелия Нинова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране