08.08.2018 | 19:51
Нинова пита Борисов кой вдигна Илинденското въстание
Липсата на реакция на министър-председателя след скандално изказване на Зоран Заев ядоса БСП

Корнелия Нинова реагира остро на изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско, а българите, които искали да го честват, можело да се присъединят. Припомняме, че в телевизионно интервю, веднага след завръщането си от Благоевград, където заедно с Бойко Борисов отбелязаха 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание, Заев изрече скандалното „Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества“.

„Личното ми приятелство с г-н Заев, общите идеи и съвместната работа между БСП и СДСМ, общото бъдеще на двете страни като част от Европейския съюз и НАТО са много важни и ние държим на тях, но историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана. С цялото разбиране за сложната вътрешнополитическа ситуация в Република Македония, предстоящия референдум и деликатните баланси, нека те не се решават за сметка на България и да не се поставят на изпитание крехките основи на добросъседството, градени с труд и надежда през последната година“, написа лидерът на БСП в социалните мрежи.

Нинова атакува и премиера Борисов, че вече няколко дни не реагира на изказването от макдеонския си колега. Тя се възмути, че Борисов продължава да мълчи по темата. Призовавам премиера Борисов да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България, настоя социалистката.

Бившият народен представител Велизар Енчев също се възмути от мълчанието по скандалната заявка. „Нямам илюзията, че българското МВнР незабавно ще реагира и ще привика македонския посланик в София, за да протестира поне срещу изявлението на Зоран Заев. Но се надявам, че управляващите ни най-после ще прогледнат за една горчива истина: С написания на крак договор за приятелство с Република Македония на 1 август м.г. България направи щедър жест към македонистите в Скопие, без никакви гаранции, че те ще прекратят присвояването на българската история. Ако след изявлението на Заев не отговорим на Скопие по дипломатическите канали и отново си замълчим (както унизително сме мълчали стотици пъти в последните сто години), след влизането на Македония в НАТО ще получим нова порция исторически претенции“, предупреждава през фейсбук Енчев.

Вчера следобед външният министър Екатерина Захариева все пак коментира казуса пред „Фокус“. Тя обаче така и не каза каква е позицията на МВнР и ще иска ли страната обяснение или извинение от Заев. „Госпожо Нинова, бъдете спокойна, правителството се грижи за опазването на националните ни интереси. Благодарение на нашата работа Р. Македония ще стане член на НАТО и ще започне преговори с ЕС, а българското знаме може спокойно да се вее в Скопие, докато звучи българският химн, както се случи на фестивала One Love“, заявява Захариева.

Припомняме, че според споразумението между България и Македония от м.г. двете страни създават съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси. Целта й е да „допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития“. Досега обаче конкретни резултати от дейността й няма.


1 коментар

  1. Plamen каза:

    S prost pojarnikar i kalinki politica se ne pravi

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране