19.06.2016 | 10:41
„Нощните вълци“ на Путин нахлуват в България
Рокерите идват за укрепване на диалога между славянските народи, да напомнят за вековната дружба, за общите страници

Руският рокерски клуб „Нощни вълци“, който действа под патронажа на президента Владимир Путин и е щедро финансиране от Кремъл, изпраща своя група в България. На пресконференция в Москва представители на „Нощните вълци“ разказаха, че проектът им цели укрепване на диалога между славянските народи, да напомни за вековната дружба, за общите страници в историята и да разпространи особеностите на руската култура и език.Това ще стане по време на Мотомарша „Славяски свят 2016“, който потегля на 23 юни в няколко лъча от 5 места, минаващи през 12 държави, и ще приключи в словашкия град Нитра. Една от тези колони ще премине през България.

Във всяка от държавите ще бъде засадено „славянското дърво“ липа като символ на единството на славянските народи – „стволът е общата ни история, клоните са народите, листата са хората“.

Но на пресконференцията в Москва Андрей Бобровский, ръководител на проекта „Нощни вълци. Пътища на Победата“, обясни още, че основната мисия на мотопохода е, че „в днешна Европа е в ход акция за разединение на народите – и сред славянските това е особяно ярко изразено – и затова трябва да помним общото си минало и да пазим славянския свят, да не позволяваме на Запада и на разни политици да нарушат „народната дипломация“ .

Бобровский ще предвожда колоната, която потегля към Южна Русия и пристига в България в Бургас. Те планират да посетят Шипка, Троянския манастир, София и Рилския манастир, след което да продължат на запад. На 28 юни се предвижда събиране в Сърбия за Видовден – денят на битката на Косово поле от 1389 г., залегнала във фундамента на великосръбската идеология и митология.

На пресконференцията Бобровский изтъкна още, че съществен елемент от славянския свят било православието и затова минават през Северна Осетия – единствената православна република в Северен Кавказ.

Той заяви още, че колона от т.нар. евророкери – „наши симпатизанти от Европа“, ще преминат през Молдова и Приднестровието и ще опитат да влязат в Украйна и да проведат поклонение в Киев, след което да продължат към Беларус и да се включат в московско-беларуската колона, движеща се към Полша и Чехия.

На 4-6 юли е финалният събор, а Нитра е избрана, защото „е люлката, символичният източник на славянската писменост“, и защото „Кирил и Методий са създали там глаголицата, а кирилицата се е появила по-късно в Македония“. На въпрос дали акцията е съгласувана с властите в изброените държави, Бобровский обясни, че са уведомили външните министерства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране