03.10.2019 | 17:29
Нов подвиг: Атанас Скатов изкачи десети осемхилядник
Сливналията стъпи и на Дхаулагири - Бялата планина

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година – вр. Дхаулагири в Непал и подобри личния си рекорд до момента (3 върха за една година). С височината си от 8167 мeтра Бялата планина (б.р. в превод от санскрит ) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.

В 11:56 мин. българско време Скатов изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурмът от последен лагер до върха е продължил 19 часа. Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали 8 човека днес.

Еко-експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи , вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Връх Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано през май вр. Канчендзьонга, вр. Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 в Пакистан. Той е десети връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна и 11-ти изкачен осемхилядник (вр. Еверест е качвал 2 пъти). До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете – К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

През 2017 година Скатов успя да стане и първият българин, завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

С двата си проекта за изкачването на най-високите върхове на планетата на растителен режим на хранене, алпинистът Скатов иска да алармира обществеността за опастностите, които глобалното затопляне носи на човечеството. Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници, как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини. С проекта си той показва на практика, че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения. За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години, Атанас Скатов беше награден и с наградата “ Зелена личност на годината” за 2019 г. от b2b media group.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране