21.03.2018 | 0:01
Нов скандал разтресе БДЖ
Две частни дружества обвиниха националния железопътен превозвач в серия от нагласени обществени поръчки

БДЖ е отказала поръчка за поддръжка и ремонт на дизелови мотриси „Сименс“ за период от пет години срещу 17 млн. лв. Предложението е от частният жп завод „Експрес Сервиз“.

Компанията обаче е отстранена от процедурата с поставено изискване за оборот от 80 милиона лева на година, а търгът е обявен с заложена много по-висока цена от 137 милиона лева. Това обяви управителят на русенското предприятие Цветелин Колев. Според него, въпреки че в поръчката освен 22-те дизелови мотриси „Дезиро“ са включени и още 22 електрически, бюджетът на обществената поръчка е оскъпен многократно и напълно нереален.

В случай че сметките на „Експрес Сервиз“ са верни за стойността на извършваната дейност, то би трябвало прогнозната стойност да е с около 100 милиона по-ниска от заложеното финансиране от страна на БДЖ, пише ОфНюз.бг. За поръчката се борят три частни дружества, а по процедурата е назначен одит от министър Ивайло Московски.

Дъщерното предприятие на БДЖ – „БДЖ Кончар“ и „Експрес Сервиз“ обвиниха държавните железници в серия от нагласени обществени поръчки, които облагодетелстват компанията „Жп Тракция“. Дружеството е отскоро на пазара, въпреки това обира масово обществените поръчки на БДЖ без да има персонал и техника. Разрешителното им за работа бе издадено от шефа на ИАЖА Веселин Василев, който е бивш колега на собственика на „Жп Тракция“ в жп фирма на бизнесмена Васил Божков.

1 коментар

  1. Иван каза:

    Егати схемата 🙂 Само в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране