19.01.2018 | 3:00
Нов скандал в София с приема в детските градини
Родители сигнализират за драстични разминавания в данните за децата

Нов скандал породи съмнения как се приемат деца в детските градини на София. В регистрите на общината и на МОН има драстични разминавания – в листите на чакащите има например деца, които вече посещават градина, съобщи Би Ти Ви. Сигналите идват от инициативен комитет за качествено и иновативно образование.

Децата се водят в две системи. Едната е на официално обявените места в детските градини на Столичната община, в която са включени класиранията, листите на чакащите и свободните места. Другата е национален електронен регистър на МОН на реално записаните, който обаче не е публичен. „В информационната система на общината пише една бройка – примерно за набор 2012 г. пише 37 деца, а всъщност са два пъти повече“, обясни Антонина Кенова от инициативния комитет.

Пример за подобен проблем е 161-ва детска градина „Ласка“ в район „Овча купел“. Съпоставка в двете системи показала разминаване от близо 150 деца. Техните имена не фигурират в системата на общината, но ги има в регистъра на министерството. Справката е към 1 декември м.г. От нея е видно, че около 20 деца, които официално все още чакат за място, вече са записани в градината.

Идентични на този са случай в 40-а детска градина в район „Триадица“, чийто директор в отчета си сочи, че я посещават близо 60 деца повече от публично оповестеното, и случай във 2-ра детска градина в същия район, където деца, които вече я посещават, отново са приети на последните класирания.

Според родители това е схема за вкарване на децата в детските заведения по втория начин и за по-големи бюджети в тях. „Тези препълнени групи са престъпления спрямо децата, които ги посещават, и учителите, които се грижат за тях“, коментира Кенова. Информационната система за обслужване на детските заведения на Столичната община е за кандидатстването и приема, но всъщност градините отчитат дейността си в националния регистър на МОН, в резултат на което получават финансиране.

„Ще проверим конкретно сигнал по сигнал. Ние не проверяваме при превеждането на средства конкретно за всяка градина, ние презумираме, че директорът е добросъвестен и си върши коректно работата“, заяви зам.-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов. По-късно от общината обясниха пред „Сега“, че родителят сам трябва да поиска да отпише детето си от списъка на чакащите и ако не го направи, то ще продължи да фигурира там. Другата причина за разминаването била, че децата с хронични заболявания не се приемат през системата на общината, а по специален ред във всяка детска градина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране