12.02.2018 | 19:24
Нов залп от Валери Симеонов: този път срещу филм по БНТ
От НФСБ наричат канала на БНТ - BNT World - БНТ-Уорлд-Ливе“, който излъчил спорния филм "Откраднати очи"

Вицепремиерът Валери Симеонов и депутатите от партията му НФСБ (част от управляващите „Обединени патриоти“) пак са в атака – този път срещу една от програмите на Българската национална телевизия и излъчването на филма „Откраднати очи“.

Симеонов и компания твърдят, че във филма – копродукция на България и Турция, излязъл през през 2004 г. по сценарий на Радослав Спасов и Нери Терзиева и режисиран от Спасов, „под формата на художествено произведение“ се правели „откровенно пропагандни внушения“ по темата за „т.нар. възродителен процес“, който пък не бил получил „адекватна историческа оценка“.

От НФСБ наричат канала на БНТ – BNT World – БНТ-Уорлд-Ливе“, по всяка вероятност като форма на протест срещу изписването на името му в логото на английски език, въпреки че каналът е предназначен за разпространение „предимно в чужбина за българските зрители и за чуждестранната аудитория, която се интересува от България“.

Ето пълния текст на декларацията, разпространена лично от вицепремиера Валери Симеонов във фейсбук, без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ на ПП „Национален фронт за спасение на България“

Българската „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) срещу националното достойнство

ПП „Национален фронт за спасение на България“ остро възразява срещу поредното излъчване на филма „Откраднати очи“ по канала „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) в неделя вечер – най-гледаното вечерно време. Филмът третира един сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история, който още не е получил адекватна историческа оценка – а именно т.нар. „възродителен процес“. „Откраднати очи“ предизвика остри и противоречиви реакции още с появата си на екран, защото под формата на „художествено произведение“ прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации. Трагедията с малката Тюркян се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им. Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици. 

Затова, питаме ръководството на БНТ: За кого бе предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от „творческо внушаване“ на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ? 

НФСБ припомня, че БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации! И призовава да се спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета на последните! Поне докато историците не постигнат консенсус по спорния период от края на 1980-те години.

В противен случай, препоръчваме в програмата на „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) да се включи и македонския филм „Трето полувреме“ за кръвожадните „бугари“, както и художествено четене на „Митът Батак“ на Улф Брумбауер и Мартина Балева.

Национален изпълнителен комитет на ПП “Национален Фронт за Спасение на България“
Валери Симеонов
Данчо Хаджиев
Валентин Касабов
Борис Ячев


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране