29.03.2015 | 0:35
Нова интрига цепи БСП
Преди гласуването Станишев отишъл при болната си майка

Петдесетина души от Националния съвет (НС) на БСП изненадващо забраниха на дългогодишния партиен лидер Сергей Станишев да се кандидатира отново за председател на партията до 2020 г. Това стана с промяната в партийния устав, която бе приета на закрит пленум на „Позитано” 20 вчера. Поправката е приета с гласовете на петдесетина души от останалите в залата. В НС на БСП участват общо 167 души.

„Спретнахме си интрига преди конгреса – бе коментарът на млад социалист, гласувал против поправката „анти-Станишев”. Вместо да градим продуктивни политически платформи, ние си въртим вътрешни интриги и вкарваме партията в нова разправия.”

С поправката „анти-Станишев” се задълбочават боричканията в партията точно преди местния вот, на който социалистите дават заявка, че искат да постигнат добри резултати, потвърдиха и други участници в пленума.

Автор на промяната в устава е наследникът на Станишев на “Позитано” 20 Михаил Миков. След като чул мненията срещу промяната, Миков предложил поправката да отпадне, но залата се възпротивила и я приела. Според партийци обаче това си бил „чист партизански номер”. Самият Станишев не присъствал на гласуването на текста, но по-рано коментирал пред членовете на НС, че в момента не са нужни поправки в устава, тъй като „те разединяват БСП и на практика се отваря кутията на Пандора”.

Официалните аргументи на Миков за предложената промяна са, че поправката не е срещу Станишев, а цели да мобилизира председателите на местните структури на БСП. Ако те се откажат предсрочно от мандата си, няма да могат да се кандидатират за лидер още 4 години след изтичането му.

Самият Станишев пък твърди, че не иска повече да се кандидатира за лидер на БСП, а целта му е да бъде преизбран за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) през лятото.

“Старицата е в реанимация”, коментирал член на НС на БСП след приетата поправка. БСП прие още промени в устава, които ще задължават лидерите на местните организации да подават оставка при изборни загуби, системно нефункциониране на структурите или неизпълнение на решенията на НС. Според Станишев обаче това щяло да демотивира хората преди вота, вместо да ги мобилизира. Конфликт в партията имало и заради декларация, в която се дава негативна оценка на кабинета „Орешарски”. Някои я определили като „50 нюанса сиво”.

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев не е присъствал на гласуването на промяната в устава, известна като поправката ”анти-Станишев”. По неофициална информация той си е тръгнал по-рано от пленума, за да посети болната си майка Дина.

По-рано обаче Станишев коментира, че няма никакви лидерски амбиции или претенции за шефското място в БСП. Пред ”Дарик” той обяви: ”Трудно ми беше да съчетавам двата поста – лидер на ПЕС и БСП – в продължение на 3 години. Имам много какво още да свърша начело на ПЕС.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране