01.06.2017 | 0:01
Новата шефка на Агенцията по вписванията е човек на ДПС
Като член на КЗК Зорница Даскалова е гледала делата за "Булгартабак" и покупките на медии, свързвани с депутата

Назначението на Зорница Даскалова начело на Агенцията по вписванията повдигна нови въпросителни около кадровата политика на управляващите. Малко след като от Агенцията обявиха, че назначението й е разписано от правосъдния министър Цецка Цачева, след като е съгласувано и с премиера Бойко Борисов, запознати я заподозряха, че е кадър на Делян Пеевски.

Моментално бе припомнено, че Даскалова беше член на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 до 2016 г. Тя попада в КЗК от квотата на „Атака“. От публикация в „Капитал“ от 12 февруари 2016 г., озаглавена „Комисия на КОЙ“, става ясно, че жалби на конкуренти на Пеевски на конкурси за различни търгове и поръчки се разглеждат само от един член на КЗК – Зорница Даскалова, и винаги завършват с решение в полза на корпулентния бизнесмен.

В този период КЗК разреши концентрацията на „Вива телеком“, промените в собствеността на „Булгартабак“, придобиването на 100% от вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ от Патрик Халпени, придобиването на „Канал 3“ от Нова българска медийна група, изкупуването от „Табак маркет“, популярна с магазинчетата си Lafka, и др. Всички те са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според имотната декларация, която е подала в Сметната палата за състоянието си към датата на освобождаването си от КЗК 29 юни 2016 г., притежава напълно или част от два апартамента в София, които според документацията са й стрували над 250 хил. лв. От 2013 г. има и салон за красота на стойност 140 хил. лв. Нейна е и половин къща в костинбродското село Градец. Половината от имот в село Козаревец, както и дворни места там и в Джерман. Даскалова е получила в наследство части от 9 ниви в общините Дупница и Лясковец. Кара автомобил БМВ, който е купила за 45 хил. лв. Декларирала е 4 заема, банковите са за над 400 хил. лева, още 80 хил. лв. дължи на физическо лице. Въпреки това самата Даскалова има да взима от свои длъжници над 120 хил. лв.

Правосъдният министър Цецка Цачева се оправда, че новата шефка на агенцията била опитен юрист и отговаряла на изискванията за длъжността. Не й било вменено задължение да изследва дали е случайна концентрацията на сделки, свързани директно или индиректно с Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране