06.10.2015 | 18:51
Новите конституционни съдии са милионери
Филип Димитров притежава 5 апартамента - един в Брюксел, три в София и един в Пловдив

Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова-Финкова влизат в Конституционния съд (КС) като заможни хора. Двамата юристи, които във вторник  Плевнелиев назначи за членове на КС от квотата на държавния глава, обявиха доходите и имуществото си след призив на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Бившият премиер Филип Димитров притежава 5 апартамента – един в Брюксел, три в София и един в Пловдив. Общо четири от имотите се водят на съпругата му Елена Георгиева, която е лекар. Единствено жилището в Брюксел се води на името и на двамата. Част от апартаментите са придобити по наследство.

Най-скъпият имот е апартамент от 106 квадрата в София, който Елена Георгиева е купила от своята майка Ненка Маринова за невероятните 900 000 лева. Произходът на средствата са пари, спестени от работата й като лекар в Либия. Сделката е сключена в края на 2012 година, когато имотният пазар в София все още беше в тежка криза.

Апартаментът в Брюксел е от 100 кв.м и е закупен през 2011 г. за 238 000 евро. Филип Димитров е посочил, че жилището е придобито с кредит от 193 000 евро и лични спестявания. Другото жилище в София е от 95 квадрата. То е наследено на Ненка Маринова от нейния баща. Семейството притежава още един апартамент от 73 кв.м. в София, придобит чрез замяна и доплащане през 1991 година. Имотът в Пловдив отново е наследство.

Филип Димитров е обявил, че притежава банков влог за 425 000 лева в банката, която е финансирала закупуването на апартамента му в Брюксел. Произходът на парите е от годишния му доход в размер на 120 000 евро, който е получавал като ръководител на дипломатическата мисия на ЕС в Грузия. Семейството има и други 53 000 лева като влогове в банки. Извън това Филип Димитров и съпругата му притежават 34 дка земеделска земя и 2 дека гори около Троян.

Проф. Мариана Карагьозова-Финкова преподава конституционно право в Софийския университет и е член на правния съвет на президента. По подобие на Филип Димитров тя е омъжена за лекар – бившият министър на здравеопазването от правителството на НДСВ Божидар Финков. Семейството притежава три апартамента в София от по 99 кв.м, 104 кв.м и 164 кв.м. Последния са купили през 2011 г. за 742 000 лв. Освен това са собственици на лятна вила в Рибарица и апартамент в Созопол.

Проф. Карагьозова и Божидар Финков са успели да спестят близо 850 000 лева. Близо 500 000 лева от тези пари са на личен влог на името на Мариана Карагьозова. Парите са от спестявания, заплати, хонорари и наследство. Доходите на Божидар Финков за миналата година са близо 236 000 лева. Той е председател на борда на директорите на многопрофилната болница „Света Анна“ в София. Проф Карагьозова е получила за същото време малко над 24 000 лв.

От БИПИ очакват декларацията на Таня Райковска, която миналата седмица бе избрана за член на КС от квотата на съдебната власт. Неправителствената организация очаква и декларациите на Константин Пенчев и Михаил Кожарев, които се състезават за позицията от квотата на Народното събрание.

Междувременно във вторник следобед президентът Росен Плевнелиев подписа указите, с които назначава Димитров и Карагьозова. Очаква се тази седмица Народното събрание да гласува и кандидатурите на Пенчев и Кожарев. По предварителна информация парламентът ще подкрепи бившия омбудсман, който трябва да заеме мястото на Красен Стойчев в Конституционния съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране