28.07.2018 | 21:27
НС прие Закона за борба с футболното хулиганство

Увеличават се наказанията при рецидив

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Законопроектът беше внесен съвместно от управляващата коалиция и „Воля“ след инцидентите по време на футболни срещи през последната година.

След измененията достъп до спортни мероприятия ще имат хора и превозни средства, които притежават документ за право на достъп или след сканиране на лична карта. В закона е дефинирано и понятието спортно хулиганство като престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, извършено в спортния обект или в спортната зона преди, по време или непосредствено след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект. Футболното хулиганство по смисъла на този закон се изразява в носене на знамена, плакати и транспаранти, на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и символи, подтикващи към омраза и насилие, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, обявени за противозаконни.

За футболно хулиганство ще се смята още отказ на изпълнение на разпорежданията на отговорните за спортното мероприятие хора, нахлуването на спортния терен, паленето и поддържането на огън, хвърлянето на предмети, носенето на маски, отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа, както и носенето на оръжие или предмети, които могат да се използват като оръжие, боеприпаси, спрейове със защитен газ, с разяждащи или с оцветяващи вещества, сигнални ракети, взривни устройства, пиротехнически изделия и други общоопасни средства, отделни техни съставки, както и наркотични и други упойващи вещества.

Предизвикване или участие в сбивания също се смятат за футболно хулиганство. За тези противообществени прояви ще се налага глоба от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 1 до 2 години. При повторно извършване се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или глоба от 3000 до 5000 лв., както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 3 до 5 години.

При случаите на посегателство над състезатели, съдии, полицаи или други ангажирани с организацията на мероприятието или използване на носените опасни предмети ще се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или задържане в териториална структура на МВР за срок от 5 до 15 денонощия, както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 2 до 3 години. Когато деянието в тези случаи е извършено повторно, безвъзмездният труд е от 100 до 220 часа, а задържането за срок от 10 до 25 денонощия. Забраната за посещение на спортни мероприятия е между 3 до 5 години.

В случай на извършване на противообществената проява от непълнолетен на възраст от 16 до 18 години, се налага задържане в териториална структура на МВР за срок от 5 до 10 денонощия и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 1 до 2 години. Когато противообществената проява е извършена от лица, поставени под запрещение, на техните родители, настойници или попечители, се налага глоба от 500 до 1500 лв.

Новите текстове в закона разширяват правомощията на ръководителя по сигурността и безопасността на спорното мероприятие, който ще може да взема решение за недопускане на лица с наложени принудителни административни мерки, както и на малолетни и непълнолетни без придружител. Съгласието на родител непълнолетното му дете да бъде придружавано от друг възрастен задължително ще се удостоверява с декларация, а един пълнолетен вече не може да бъде придружител на повече от 3 деца.

Въвеждат се и допълнителни изисквания относно разполагането и използването на видеокамерите на стадионите с цел документирането на събрания доказателствен видеоматериал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране