20.02.2017 | 0:01
НСО лъже, маже и се вози в джипове
Едва преди броени дни лимузините "за шейхове", които возеха политици, се върнаха в горските стопанства в Благоевград, Сливен и Смолян. Където пък ги обявиха за ненужни

В България има един закон, който е направен специално за улеснение на институциите при укриване на всякаква важна за обществото информация – най-вече за това как се харчат парите от нашите данъци. Той лицемерно е наречен Закон за достъп до информация. Всъщност медиите не би трябвало изобщо да попадат в неговия обхват, тъй като на въпросите им трябва да се отговаря бързо, ясно и точно. Но чиновниците редовно отказват да си общуват с тях, дори по най-тривиални теми, по друг начин. А това на практика означава 14-дневно забавяне на отговорите в най-добрия случай. На практика повечето институции изобщо не дават информация, заради което разправията продължава в съда и приключва в полза на медиите след 2-годишни дела.

За първи път обаче „Сега“ се сблъска със случай на институция, която откровено лъже в документ, издаден по Закона за достъп до информация. Националната служба за охрана (НСО) направи нескопосан опит да скрие факта, че политиците продължават да използват трите луксозни джипа „Тойота“, купени от горските стопанства уж за да возят шейхове. Джиповете трябваше да бъдат върнати на горските стопанства през декември, но това се случи едва миналата седмица, след поредния репортаж на bTV.

Скандалните автомобили с куп екстри бяха купени миналата година за по 200 хил. лв. от няколко горски стопанства. Покупката предизвика голям скандал, защото продавач беше компания на съученик на земеделската министърка Десислава Танева. Цената им също беше проблемна – в САЩ тя започва от 41 000 долара и дори с всички възможни екстри достига едва до 70 000 долара, което прави 126 000 лв. Държавното горско предприятие в Смолян обаче е платило 198 000 лв. за американската версия на японския автомобил. Сред екстрите са: кожен салон, климатизирани седалки, монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане.

Оказа се, че някои от луксозните коли дори не са стигнали до гаражите на ловните стопанства – поръчката за доставката е приключила на 9 декември м.г., а на 29 декември в гаража на НСО е бил автомобилът, в който след това беше засечен тогавашният премиер Бойко Борисов. В типичния си стил, вместо да разкритикува земеделската министърка за конфликта на интереси, горските – за цената, или НСО – за наглостта, той
тегли гневна тирада срещу медиите, дръзнали да повдигнат въпроса, защото нехаят, че той рискува да стане „пушечно месо на международни терористи“. Обвинение, което беше нелепо, най-малкото защото лимузините не са бронирани. Все пак в началото на декември Борисов заповяда машините да бъдат върнати на горските и обидено се закани, че при следващ мандат ще си купи „Лада Нива“.

Проверка на „Сега“ обаче показа, че почти до края на януари на джипове „Тойота“ на НСО продължават да возят представителите на властта. В автомобил такъв модел бяха засечени да се возят Борисов, бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова и новоизбраният президент Румен Радев, преди да встъпи в длъжност. Колите обаче бяха с различни номера от тези, закупени от горските стопанства.

„Сега“ попита НСО защо джиповете все още се ползват от управляващите и на 19 януари получи отговор, че „автомобилите на горските стопанства, като движими вещи частна държавна собственост, са предоставени на НСО по силата на законосъобразно сключени договори за временно ползване и подлежат на връщане съгласно предвидените в тях прекратителни клаузи“. От службата обясниха, че са изпълнили ангажиментите си за връщане на луксозните коли. „Очакваме другата страна по договора да приключи формалната процедура, за да се осъществи предаването и приемането им по надлежен ред, включително с определяне на място за изпълнение на предаването“, пише в писмото. Според службата регистрационните номера на автомобилите не са сменяни и те не са използвани за охрана на премиера и президента.

За да дадат някакво обяснение откъде се появяват автомобилите, в които са заснети политиците, от НСО допълниха, че имат и „собствени автомобили от същата марка и клас, чието ползване за целите на охраната не е прекъсвано“.

Проверка в Агенцията за обществените поръчки показа, че службата не е придобила нито един автомобил „Тойота“ чрез търг от 2008 г. досега. Важно е да се отбележи, че „Тойота Секвоя“ е модел, произвеждан в САЩ и предназначен за пазарите в Северна Америка и Централна Америка, както и Близкия изток и най-вече Арабския полуостров, но не и за Европа.

Затова „Сега“ потърси допълнителна информация кога са купени тези автомобили и по какъв начин. „Придобиването на движими вещи частна държавна собственост може да се извърши чрез всички законово допустими способи. МПС, предмет на вашия интерес, са придобити от НСО през 2008 г. по реда на Наредбата за възлагане на специални обществени поръчки (отм. ДВ. бр.75 от 27 август 2013 г.) или са предоставени на НСО със заповед или съгласие на министъра на финансите в периода 2010-2013 г.“, беше отговорът на службата.

Финансовото министерство не потвърди обясненията на НСО. Според официалния му отговор на държавните гардове е бил предоставен само един автомобил „Тойота Секвоя“. Това е станало със заповед на финансовия министър от 27 юли 2011 г. Във МФ нямат данни за годината на първоначална регистрация на колата, което означава, че тя вероятно е била конфискувана преди това. Справката на ведомството показва, че от 2008 г. до 2016 г. са били дадени 20 автомобила на гардовете и никой от тях не е „Тойота“.

Разследване на bTV, излъчено на 2 февруари, също показа, че джиповете не са върнати на горските въпреки заповедта на Борисов. От него стана ясно, че джипът на горското стопанство в Благоевград продължава да „изпълнява държавни задачи по предназначение“ и не е в предприятието. „Имаме на практика договор с НСО“, призна неговият директор. Джипът на горските в Смолян също се използва за „обслужване на други важни дела“. bTV разполага с договора, по който този джип е отдаден за безвъзмездно ползване на НСО. Едно от обясненията за този ход е, че отдаването е свързано с българското председателство на ЕС, което започва едва в началото на 2018 г. и ще продължи шест месеца. В Сливен директорът на Югоизточното държавно предприятие не беше открит, а заместникът му, който не се осмели да потърси шефа си, макар и в работно време, и в работен ден, заяви, че мисли, че джипът е предаден на НСО.

На 15 февруари bTV съобщи, че най-накрая луксозните коли са върнати на горските стопанства в Благоевград, Сливен и Смолян. Пред телевизията началникът на Югозападното държавно предприятие в Благоевград инж. Дамян Дамянов потвърди всеобщото мнение, че
те са абсолютно ненужни. „Тези джипове не са за същински лов, това не е функционално, тъй като те не стават за планинските пътеки“, каза той. Случаят с трите джипа на пръв поглед е дребен, но показателен за наглостта на различните държавни институции. Въпросът, на който сега трябва да се даде отговор, е кой ще понесе отговорност за поредното прахосване на пари на данъкоплатците. И той, за съжаление, е риторичен. Никой!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране