06.04.2017 | 14:09
НСО свали охраната на Лютви Местан
Дали лидерът на протурската партия ДОСТ отново няма да се скрие в турското посолство

Националната служба за охрана (НСО) за втори път е свалила охраната на председателя на ДОСТ Лютви Местан. Това съобщи издигнатият за кандидат-депутат от партията Евгени Михайлов късно в сряда в личния си профил във Фейсбук. Той прави връзка между решението за сваляне на охраната на Местан и дадената от него по-рано в сряда пресконференция, на която обяви, че ще иска касиране на парламентарните избори.

Лидерът на ДОСТ обвини ЦИК, че пренебрегвайки решение на Върховния административен съд, ограничила правото на глас на хиляди български турци с въвеждането на изискване декларациите за гласуване от българи в чужбина да се попълват вътре в секционните избирателни комисии без придружител.

„Пресконференцията на ДОСТ наистина свали всички маски и извади много хора от равновесие!!! Днес, НСО, която е на подчинение на (п)резидента Румен Радев, е взела решение за сваляне на охраната на Лютви Местан – председател на ДОСТ. Охраната на „националните светини“ Делян Пеевски и Ахмед Доган остава. Бог да ни е на помощ“, написа Михайлов в социалната мрежа.

За пръв път Местан се оказа със свалена охрана от НСО в навечерието на Коледа през 2015 г. Това стана часове след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган публично му постави ултиматум да се оттегли от лидерския пост в движението. Преди това Доган „разжалва“ Местан в своя реч на новогодишно тържество в резиденцията му в Бояна (известна като Сараите). Последва извънредно събрание в ДПС, на което председателят му беше скоропостижно свален. Две седмици по-късно тогавашният председател на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов разкри, че охраната на Местан е била свалена по предложение на вече бившия главен секретар на МВР Георги Костов, който се позовал на проверка, извършена година и три месеца по-рано.

Впоследствие самият Местан разказа, че охраната на НСО му е била махната на 22 декември 2015 г., когато ДПС даде гласност на атаката на Доган срещу него, а „важен посредник“ (става въпрос за Делян Пеевски – бел.ред.) му се обадил с ултиматум да си подаде оставката до края на деня.

„Аз питам: как е възможно изтичането на ултимативния срок за подаването на един вътрешнополитически акт да съвпада по време с решение за снемане на охраната ми“, запита бившият лидер на ДПС, след което началникът на НСО Ангел Антонов отрече да е имало политическа поръчка и че решението било взето от комисия с участието на всички служби. Решенията за поставяне и сваляне на охрана на НСО се взимат от комисия, в която участват главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО, а при необходимост към тях се присъединяват цивилното и военното разузнаване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране