10.04.2018 | 16:07
Няма да има „Северен поток-2“ без украински транзит на газ
Петро Порошенко зове Германия да се откаже от проекта

Няма да има проект „Северен поток-2“ без ясното определяне на ролята на украинския транзит [на газ], каза германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция с украинския президент Петро Порошенко. „Ясно показах, че от наша гледна точка проектът „Северен поток-2“ е невъзможен без яснота за украинския транзит. Поради това, както виждате, това не е чисто икономически проект, но тук играят роля и политически фактори“, допълни Меркел.

На пресконференцията Меркел също така се спря на горещата тема в световната политика – предполагаемата атака с химическо оръжие срещу джихадисти в Източна Гута, за която Западът обвинява режима на сирийския президент Башар Асад. Меркел каза, че „доказателствата за това, че там е било използвано химическо оръжие, са много, много ясни“. Часове по-рано украинският президент Петро Порошенко призова Германия да се откаже от плановете за изграждане на втори газопровод за доставка на синьо гориво от Русия, който би улеснил „блокада“ срещу страната му, предават БГНЕС и БНР.

Проектът „Северен поток-2“ е „политически подкуп за лоялност към Русия“, каза Порошенко пред германския бизнес вестник „Ханделсблат“, съобщава Франс прес. Изграждането му би означавало „налагане на икономическа и енергийна блокада върху Украйна“, добави той, като обвини, че тръбопроводът няма „икономическа обосновка“. Г

ерманският канцлер Ангела Меркел нарече „Северен поток-2“ чисто „икономически проект“ без необходимост от политическа намеса, но намерението за реализирането му се превърна в открита рана в отношенията с източните съседи и Европейската комисия. Тръбопроводът ще удвои количеството на руски газ, пристигащ в най-мощната икономика на ЕС през Балтийско море, заобикаляйки Украйна, в края на 2019 г.

Миналия месец властите в Германия издадоха окончателните разрешителни, необходими за изграждането на „Северен поток-2“ на нейна територия и в нейните води, но все още е необходима зелена светлина да дадат и други държави. Според Порошенко обаче „транзитното трасе през Украйна е много по-евтино и може да бъде модернизирано лесно и евтино“.Той обвини Русия, че е „изключително ненадежден партньор“ в доставките на енергия, посочвайки, че държавната компания „Газпром“ отказва да плати на Украйна милиарди евро, след като прекрати подаването на газ в средата на зимата.

През последните години все по-малко синьо гориво минава през Украйна, като последица от конфликта на Москва с нейния бивш сателит, който беше сполетян от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Това доведе до европейски санкции срещу Москва. В рядко съгласие през февруари високопоставени политици от консервативната партия на Меркел, от „Зелените“ и бизнес ориентираните „Свободни демократи се обявиха срещу „Северен поток-2“. Те предупредиха, че проектът „ще раздели политически ЕС и ще постави под въпрос солидарността с Полша, нашите балтийски съседи, Словакия и Украйна, но също така Швеция и Дания“, добавят агенциите.

През февруари на съвместна пресконференция Ангела Меркел влезе в сблъсък с полския премиер Матеуш Моравецки. Той предупреди, че на един единствен производител на газ – „Газпром“, не бива „да се разрешава да има монопол и сила да налага своите цени на Европейския съюз“. Украйна също така призовава ЕС за наложи санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за неговата твърда подкрепа за руското правителство и работата му в борда на руския държавен гигант „Роснефт“, за която получава годишна заплата от 500 000 долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране