30.03.2015 | 15:48
Образователният министър се отрече от Реформаторите
Вече нямам нищо общо с тях, заяви Тодор Танев

Министърът на образованието проф. Тодор Танев се разграничи остро от Реформаторския блок днес.

Професорът бе избран за министър от квотата на Реформаторите след изборите на 5 октомври 2014 г. Той създаде и беше член на Гражданския съвет на Блока. От известно време обаче от средите на самите Реформатори се чуват критики към работата му с аргумента, че в сектора няма реформи. Днес, в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в МОН дали тези критики, разпространявани от медии, са само слухове или истина професорът заяви:

„До момента никой не ме е викал и никой не ми е говорил. Оставка може да ми иска министър-председателят. Дали този въпрос се поставя от Реформаторския блок не знам. Дали са всички партии в Реформаторския блок не знам. Създадох Гражданския съвет на Реформаторския блок с още двама души. Не съм си и помислял да бъда в политическа партия от Реформаторския блок. През септември една партия от Блока прецени, че няма нужда от Граждански съвет. А той създаде доста добрини за Реформаторския блок, една от които беше експертната му работа. Нито една партия в него не се оказа и на 1/10 способна да изготви документите, които ние им подарихме. Гражданският съвет беше явление от 21-ви век и работеше добре. Но той не съществува от декември 2014 г. Сега аз съм равно отдалечен или равно приближен до всяка една от партиите и коалициите в правителството – РБ, АБВ,… Не съм обслужващ която и да е политическа централа. Образованието на децата няма да бъде разменна монета в политически щения.

Досега говорих за една партия, но дали не става въпрос за една друга, която не ме атакува по никакъв начин? Искам стабилност на правителството. И ако трябва да си отида, съм готов да го направя“.

Професорът, завършил социология в СУ и един от създателите на катедра „Политология“ в Алма матер, избра да отиде на последното място в листата на Реформаторския блок в Хасково за парламентарните избори на 5 октомври. Решението му бе мотивирано от скандала, свързан с листата. Беше му предложено да заеме третото място в листата след сина на противоречивия хасковски кмет Георги Иванов – Станислав Иванов, и след Стефан Димитров – бивш кмет на Димитровград и съучредител на ДБГ на Меглена Кунева и на АБВ на Георги Първанов. Проф. Танев отказа и зае последното място.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране