06.12.2017 | 0:01
Общинарка от ГЕРБ върти далавери на свекъра си
Вместо да бъде порицана за конфликт на интереси, Сашка Целева оглави "Напоителни системи"

Сигналите за нарушения и потенциален конфликт на интереси на общинския съветник от ГЕРБ във Велинград Сашка Целева така и не доведоха до наказание. За това сигнализира Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП. Той добави, че за далаверите на гербаджийката социалистите припомниха още преди месец. Вместо обаче тя да бъде порицана или да стане обект на разследване, Целева е „наградена“ – вече оглавява пазарджишкото предприятие „Напоителни системи“, клон „Тополница“.

Зафиров се възмути, че през последния месец не е имало никаква реакция по сигнала за нарушения. По думите му цялата общественост и ръководството на ГЕРБ във Велинград са наясно с проблема. Той припомни, че Сашка Целева е общински съветник от ГЕРБ и е председател на комисията по градоустройство, инфраструктура и водоснабдяване към Общинския съвет. Тя изпълнява и юридически услуги за редица общински дружества. Факт са немалко на брой договори за много голяма сума с общината в същия този сектор, които се изпълняват от фирма „Целев“ ООД, на която едноличен собственик е свекърът й, обобщи Зафиров. Той обясни, че има данни за 12 такива договора.

Първите 8 са на обща стойност 185 000 лв., останалите – за 138 000 лв. Сделките са за наем на техника. Общинското ВиК във Велинград обаче разполага с такава, а според Зафиров дружеството може да я предоставя на много по-ниски цени от обявените в обществената поръчка, спечелена от фирма „Целев“.

„Г-жа Целева изпълнява и юридически услуги на ВиК. Фирмата „Целев“ се оказва и основен доставчик на гориво за това общинско дружество. Нима това е единственият доставчик и това морално ли е, законно ли е?“, попита Зафиров. Той обясни, че вместо да бъде порицана и да бъдат сезирани съответните органи за този бодящ очите конфликт на интереси, въпросната госпожа е назначена за управител на фирма „Напоителни системи“ във Велинград. „Може би, за да пренесе добрите практики в управата и на това дружество. Ако слушаме слухове, тя се ползва с широката протекция на един от най-високите ръководители в партия ГЕРБ“, вметна той.

Социалистът се възмути от поредното показно срастване на власт, пари и репресии. „За тези седмици бяхме свидетели на отправени предупреждения към наши членове и симпатизанти, че ако ние извадим тези факти, те ще бъдат уволнени – ще им бъде упражнена политическа репресия. БСП няма да допусне това нещо да се случи и ще бъдем безкомпромисни в преследването на това порочно явление“, категоричен е Зафиров. Той подчерта, че за обвиненията си разполага с документи, повечето от които са публични. Той изрази любопитството си дали и други общински фирми, ползватели на юридическите консултации на Целева, не са обвързани с дружеството на свекъра й. Гербаджийката е назначена за шеф на „Напоителни системи“ в средата на ноември. Тя заема поста на Николай Чалъков, който се уреди със служба в Министерството на земеделието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране