03.07.2015 | 9:38
Общината в Гърмен е обградена от протестиращи и полиция
Местните са недоволни от действията на властта спрямо циганите
Общината в Гърмен е обградена от полиция и протестиращи. Органите на реда са осуетили намерение за блокиране на работата на местната власт.
Органите на реда предотвратиха намеренията на Инициативния комитет на протестиращите жители на благоевградското село, които бяха решили да блокират сградата на общината в знак на несъгласие с резултатите от действията на държавните институции и местната власт, предаде БНР.Днес протестиращите получиха отговор от общината на 14-те въпроса, които бяха задали преди време. Те са свързани най-вече с желание да се разкрие истината за адресните регистрации, които са правени през последните години в ромския квартал, както и начинът, по който са се продали някои от имотите там.

„Държавата е силна само в наказателните мерки, но когато трябва да поеме социален, здравен или образователен ангажимент към ромския етнос, тя се оказва безсилна“, коментират жителите на Гърмен.

Един от организаторите на протестите Иван Байрактаров каза, че е поканил ромско семейство да се настани в негов имот, но все още няма отговор. Той допълни, че и други жители на селото са съгласни да приютят останалите без дом след събаряне на незаконните постройки.

Тази вечер протестиращите жители на Гърмен ще отидат до Марчево.  Вчера кметът на Община Гърмен Минка Капитанова заяви, че проблемът с останалите без дом роми в кв. „Кремиковци“ не може да бъде решен от общината, затова ще се търси решение при премиера и президента.

На 29 юни бяха съборени първите пет незаконни постройки в ромската махала на Гърмен. Семействата, обитавали тези къщи обаче, отказаха да ползват предложените им социални услуги от Агенцията за социално подпомагане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране