Зареждане

Напишете

ГАЛЕРИЯ

Обвиниха Фандъкова в рушене на София

share

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на практика руши София, а градът се разпада в няколко сфери. Около това мнение се обединиха общинският съветник от БСП в столицата Борис Цветков и председателят на Дискусионния клуб за социална местна политика Николай Белалов вчера. Те дадоха за пример унищожения паметник „1300 години България“, разпадналата се настилка на бул. „Черни връх“, падащите клони и дървета по улиците и скандалните опити да се построи небостъргач в квартал „Стрелбище“.

„Хората на Фандъкова, харчейки наши пари, унищожиха един паметник и спряха възстановяването на друг. Няма признаци общината и правителството да правят нещо мемориалът на 1 и 6 полк да бъде възстановен преди председателството на България“, се казва в позиция на социалистите. Цветков определи унищожаването на паметника като погром върху историята. По повод заграждането на имота на НИКМИ в кв. „Стрелбище“ той припомни, че върху земите е имало реституционни претенции от други хора, но въпреки това общината е продала терена. Според общинския съветник двама от гласувалите преди няколко години съветници за заменката, вследствие на която НИКМИ се сдобива с терена, и сега са на ключови позиции в общината. Това са Орлин Иванов, съветник от ГЕРБ и председател на комисията по местно самоуправление, и Николай Желев, шеф на завода за отпадъци след изненадващата смяна на предишния директор.

Жителите на „Стрелбище“ са изпратили до всички институции подписката си срещу застрояването на зелената площ, съобщи Николай Николов, съветник от БСП и жител на района. Той настоя да се прекрати самоуправството и допълни, че протести тепърва ще има.

Коментар на управлението на Йорданка Фандъкова направи и лидерът на столичните социалисти и председател на групата общински съветници от БСП Калоян Паргов. „Нещо куца в политиката в Столичната община, свързана със зелените системи. Във връзка с последния инцидент в столицата, при който клон от дърво падна и уби на място човек, Паргов заяви, че е циничен съветът на Столичната община хората, които имат големи, стари дървета в дворовете си, да предприемат навременни мерки или да се обръщат към кметството. Ние не сме специалисти по дендрология, за да знаем в какво състояние са тези дървета, заяви Паргов и допълни, че не е редно Столичната община винаги да се оправдава с климатичните условия.

Самата Фандъкова заяви, че груби спекулации са причина за забавяне с половин година на дейностите по прочистване на опасните дървета в Борисовата градина. Според нея заради подозренията за готвена сеч там, които не отговаряли на истината, маркирането на опасните дървета ще започне чак сега. Започната е процедура за наемане на екип за обследване на здравите дървета със специална апаратура.

Коментарите й бяха посрещнати с недоволство от защитниците на Борисовата градина. „Г-жа Фандъкова публично излъга зрителите, че заради нашите спекулации е била забавена санитарната сеч в Борисовата градина. За съжаление ние не сме спрели нито една сеч, а единствено успяхме да алармираме обществеността, че в гората (лесопарковата част) се провежда груба, немаркирана, неотчетна и необоснована сеч през 2016 г.“, заявява Гергана Пирозова, една от инициаторките на акции в защита на парка.

Фандъкова се оправда и за пропадането на бул. „Черни връх“. Според нея пропадане не е имало, а имаше надигане заради запушване на канализационната шахта. „Но течеше груба лъжа, че това се е случило заради ремонта на булеварда. Аварията не е в ремонтирания миналата година участък“, заяви кметицата.

бутони за социални мрежи

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.