19.04.2018 | 0:01
Обвиняват кмета на „Младост“ за подкуп в особено големи размери
Десислава Иванчева очаквала да вземе 500 000 евро на три транша

Арестуваната кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева ще бъде обвинена за вземане на подкуп в особено големи размери. Грозят я между 10 и 30 години затвор и конфискация на имуществото. Това стана ясно вчера след пресконференция на шефа на Спецпрокуратурата Иван Гешев и на Пламен Георгиев, шеф на новия антикорупционен орган. Те изнесоха подробни данни за задържането на Иванчева, за действията на разследващите органи през последните месеци и за ареста на кметицата ден по-рано в центъра на София. Според Гешев е възможно да бъде повдигнато обвинение и за организирана работна група и пране на пари.
По време на брифинга вчера стана ясно, че по случая се работи от декември, досъдебното производство е от февруари, а сигналът на инвеститора, който е бил изнудван, е от юни 2017 г. Той е българин, живял дълго време в чужбина, с „друг манталитет и мислене, който искал нещата в държавата да се променят“.

Предприемачът притежавал 49 000 кв. м терен в район „Младост“ и имал разрешение от главния архитект Здравко Здравков за строеж. Било нужно само формално съобщение до заинтересованите лица, което да се издаде от районната администрация, и строежът да започне. Кметицата на района обаче го бавела една година и накрая станало ясно, че иска пари. Първоначалната сума била 1,1 млн. евро, но спаднала до 500 000 евро. 250 000 евро била сумата за първия от бъдещите обекти, а остатъкът – за останалите четири. Посредник бил бивш кмет на район „Младост“. По-късно стана ясно, че това е Петко Дюлгеров, избран от ГЕРБ, но по-късно партията е свалила доверието си от него заради съмнителни обществени поръчки.

Договорката била парите да бъдат изплатени на три транша, като първият бил отлаган многократно. Според спецпрокурора Иванчева била предпазлива, а и водела „бурен нощен живот“. Накрая срещата била уговорена за вторник, но в последния момент мястото било сменено. Посредникът се срещнал с предприемача в кафене на ул. „Раковски“ и „Гурко“. После предал парите на заместничката на Иванчева Биляна Петрова, която също е сред арестуваните. Това станало в кафене в градинката на „Кристал“.

Веднага след това посредникът е арестуван с 14 000 евро, а след ареста изписал саморъчно 4 страници обяснения, без да са му прилагани „инквизиционни средства“, заяви Гешев. Успоредно станал и арестът на Иванчева и Петрова. „Не сме знаели откъде ще минат, това е техен личен избор, спряхме ги веднага, щом успяхме да ги настигнем“, отговори Гешев на обвиненията защо е избрано точно това централно място за ареста.

Парите са били открити на задната седалка на колата, след това е започнало претърсване и описване на всяка банкнота, като са взети проби от ръцете на задържаните и от колата, за да се проследи дали са пипали белязаните пари. „Ако бяхме по американския или френския Наказателен кодекс, щяхме да свършим за час-два, но у нас не е така“, обясни още Гешев дългата процедура. Също така белезниците пък били нужни, за да не си изтрие ръцете Иванчева и да не могат да се забележат следите от белязаните банкноти. По-късно те били открити по нея и по думите на разследващите тя „светнала“ и „имало светлина в тунела“.
При обиски в общината и в дома на Десислава Иванчева били открити десетки преписки, които не трябвало да бъдат там. Според разследващите това показвало, че нарочно ги държала при себе си и бавела, за да оказва натиск на строителите. Имало данни и за други искания за пари от кметицата, но голяма част от хората си мълчали и се оправяли сами. Други били натискани да извършват облагородяване на градинки и зелени площи и срещу това им е обещавано съдействие за техни проекти.

ДУМА припомня, че малко след 23 ч. във вторник Иванчева беше изведена с полиция от сградата на Министерството на младежта и спорта. Тя беше задържана и разпитвана там близо 10 часа, след като беше арестувана показно по обяд от маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

По-късно вчера вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че малко се е преминала границата при ареста. Тя допълни, че ще се направи анализ на акцията от вторник. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък заяви, че това, което е видяла, не е било приятно и се надява да има обяснения за акцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране