29.06.2018 | 20:09
Очакват се валежи от мигранти. Кратка волна програма на ББ в Брюксел

Ние си знаем, до 6 часа (сутринта – б.р.) българско време беше. Такова чудо не съм видял. Предложих синдикати да направим, профсъюзи, защото такова работно време няма. В заключенията е записано, че се отчитат успехите на България, отчита се, огромната работа, която е свършила и на практика и накрая приехме документ, който сме предложили на КОРЕПЕР (съвета на посланиците в Брюксел – б.р.) много отдавна.

В това отношение съм доволен, но не знам защо при липсата на криза да се приеме с такъв огромен драматизъм. Всеки премиер, за да се прибере като победител, защото такава е модата сега, трябваше да предложи нещо и да държи докрай на тази думичка, на това изречение да бъде прието и едва тогава да отблокира решението.Всичко, което сме предложили, колегите го отвърдиха във всяко отношение.
Започваме с, първо, повече пари и засилване на работата по външните граници. Подразни ме това, че всички говорят вече само за Италия, Испания и Гърция, тъй като България си е свършила работата. Дават ни за пример, но няколко пъти обяснявах на колегите да учат география повече, да четат, за да знаят, че ние сме на море и имаме сухопътна граница с Турция. Но затова пък всички приеха с радост, че и вторият транш за Турция трябва да бъде отблокиран, защото споразумението с Турция (за бежанците – б.р.) работи.

Другото, на което държахме също така, е солидарност за външните граници с думичката „доброволно“ – това и Вишеградската четворка държеше да го има – подкрепихме го. Излизането със съответните платформи (мигрантски лагери – б.р.) извън територията на Европейския съюз, защото основната криза идва по море – и тук се споразумяхме да се работи много активно от Съвета, Комисията и с двустранни връзки на тези държави, които имат исторически връзки с Африка, за подписването на такива споразумения, без от предварително от името на тези държави – защото и те са горди колкото нас.

Трето, при вторичното разпределение (на мигранти – б.р.) между държавите членки ключовата дума е „доброволно“. Центровете, за които се говори са доброволни и (ще бъдат в) тези държави, които ги искат.
Вчера приехме и да започнат преговори с Македония и Албания – нещо, за което много настоявахме.
Споразумяхме се за PESCO, споразумяхме се за общата европейска отбрана. Всички до един, включително и Италия, гласуваха за удължаване на санкциите срещу Русия.

Нямаше колега в изказванията, който да не започваше, че това е най- или едно от най-успешните председателства (на Съвета на ЕС от България – б.р.), защото се справихме и в най-трудните теми. България пази перфектоно външните граници . Притесняваше ме, че споразумението с Турция може да бъде блокирано. Не само че не беше блокирано, а и за втория транш колегите дадоха съгласие. Така че ние просто сме извадени от разговорите. Какво да подписвам с Германия? (за двустранно споразумение за връщане на мигранти – .б.р.)

• Осем страни от Източна Европа са получили писма от Германия за солидарно поведение, вметва журналист.
– Аз винаги съм бил за солидарност. Ако това писмо го бях получил преди три години, със сигурност щях да кажа „Прави сте, дайте да подпишем споразумението“. Защото през нашата граница – помните, имахме само 30 км ограда – не бяхме подготвени нито технически, нито с личен състав, нито униформи имаха като хората. България вложи стотици милиони в оградата на своята граница и след като го направи сме свели до нула миграционния натиск. Спазвайки всички международни конвенции, когато бедстващ човек – дали по море или на суша – дойде до нашите граници, ние сме дължни да г регистрираме. В момента, в който го регистрираме, той може да тръгне към която си иска страна след три месеца, да речем, в Европа. И ако го спрат на границата в Австрия или в Германия и кажат „Не те искаме“, той би трябвало да се върне в България. Аз несе съгласих, защото от една страна пазим от нелегалната миграция, а във втори път казвам, че Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира и всички неща през следващите месеци трябва да се поправят. Затова записахме, че Австрия трябва да се справи до края на годината (като ротационен председател на Съвета на ЕС след България – б.р.) Себастиан (Курц – министър-председател на Австрия – б.р.) каза „Не, това е много трудна задача. Българите направиха много , нека да надграждаме над тях, но да не слагаме срокове.

• (Към журналистите) Аз разбирам какво ви е накарала г-жа (Корнелия) Нинова да питате, но България се справя прекрасно , изпълнява си ангажиментите и оттук нататък не виждам смисъл за каквото и да е допълнително споразумение да правим (за връщане на мигранти от Германия и Австрия в България – .б.р.).
• – Появиха се критики от френски адвокати за лошо отношение в България към мигрантите. Какво ще кажете?

• – Не съм чувал за такова нещо. За мен на първо място са правата на българския народ. Спомнете си в Харманли какво беше. Бях там през нощта, когато гореше всичко, беше всичко в кръв и побоищата между групите мигранти вътре. Аз бях там – надали тези френски адвокати са били, с цялото ми уважение към тях,. Първо искам да защитя правата на българския народ, на българските граждани, за да могат да спят спокойно, спазвайки всички европейски директиви, за които съм се преборил снощи. Тези, които бягат от война – децата, жените, – трябва да им помогнем, трябва да проявим солидарност, но за определен период от време. И след това да се върнат по населените места, откъдето са дошли. А икономическите мигранти са нещо съвсем различно и могат да отиват там, където ги искат.Ние не искаме, нямаме нужда от тях сега. Ирландецът Лео (Лио Варадкар, премиер – б.р.) каза: „Ние имаме нужда и затова взехме от Малта“.

• Какво повече да направя. Може би не България, а президентът Тръмп трябва да е на вниманието на тези многоуважаеми френски адвокати с изказването си, че без закон, без съд всичко, което идва на американска земя, ще бъде връщано отбратно. Първо с него да се занимават, после с мен. Или с него не им стиска и затова дайте сега с България – да отворим границите за да ни напълнят с мигранти, за да кажем, че сме добри.

• Във фонда за Африка от 500 млн. евро не участваме и няма защо да участваме, освен чрез редовните програми на външно министерство.

• За опозицията: Много им е мъчно, че се справихме с председателството, че дори и организационно една кола не загасна на пътя с делегацията Всичко, което обещахме, го направихме и накрая завършихме с 2 милиарда (евро) повече, договорени в новата финансова рамка. От вчера външният ни дълг е намалял от 25% на 24% (от БВП), което е допълнителен аргумент, когато говоря с колегите за дълг, за дефицит и т.н. Казал съм на колегите, че Банковият съюз (присъединяването на България – б.р.) и чакалнята на еврозоната (влизането в ЕРМ2) трябва да станат едновременно. Готови сме за Банковия съюз, но в един ден с подписването за чакалнята на еврозоната. Съгласен съм да има (банков) мониторинг (от ЕЦБ), но да имаме и твърда дата, че това ще се случи. Няма да говоря повече за дати, защото банкерите са много чувствителни за такива изказвания.

• (журналист) Говорихте за 14 юли, но това е събота, сигурно е 13 юли, петък.
• Добре, 13-ти да е. Ако и вас ви заставят да работите по 30 часа на ден, и вие (журналистите) можете да започнете да бъркате датите – можете да го напишете това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране