17.06.2018 | 20:17
Официално: Македония вече е „Северна Македония“

Атина и Скопие официално сложиха край на продължилия 27 години спор за името на Македония, предадоха световните агенции. На брега на Преспанското езеро, в гръцкото селище Псарадес, външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзияс и Никола Димитров подписаха споразумението, според което страната ще се казва Република Северна Македония. На церемонията присъстваха премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и посредникът на ООН по спора за името Матю Нимиц. Македонската делегация пристигна с лодка по Преспанското езеро, което е разположено на границата между Гърция, Македония и Албания.

„Наш дълг е да сме сигурни, че правим солидни стъпки, и аз съм оптимист. Тук имаме голяма музикална, балканска традиция. Днес пишем заедно нова песен, песен на радост, на просперитет. Празнуваме заедно раждането на ново бъдеще“, заяви гръцкият премиер Ципрас в речта си.

Колегата му Заев нарече вчерашния ден „исторически“. „Когато имаш вяра, мечта и надежда – можеш да преместваш планини“, перифразира Заев думи на философа Аристотел. „С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, сложихме край на един спор, продължил години“, каза още той. След края на церемонията официалните лица отидоха с лодка по езерото в македонското селище Отешево, където беше организиран обяд. Така Ципрас стана първият гръцки премиер, посетил Македония след избухването на дипломатическия спор за името преди почти три десетилетия.

Договорът между Атина и Скопие трябва да мине през доста процедури, преди да влезе в сила. Скопие и Атина се надяват парламентите да гласуват документа в следващите дни, за да може на Европейския съвет в края на месеца в Брюксел Македония да получи дата за началото на преговорите за еврочленство. През септември страната ще проведе референдум и ако гражданите одобрят споразумението, депутатите в Скопие трябва да дадат зелена светлина и за промяна на конституцията. Гръцкият парламент също трябва да одобри договора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране