12.08.2017 | 0:23
Опасните яйца стигнаха и до Румъния
В Холандия бяха арестувани двама управители на фермата, разпространила заразените продукти

Заразените с инсектицида фипронил яйца стигнаха и до Румъния, където беше открит един тон опасен течен яйчен жълтък, доставен от Германия, съобщиха местните медии. Партидата е била открита в склад в западния румънски окръг Тимиш и жълтъкът не е достигнал до търговската мрежа. Цялото количество от продукта е иззето и ще бъде унищожено.

Властите в Словакия също са открили заразени с фипронил яйца, внесени от Холандия и преминали през Германия. Санитарните инспектори са установили, че са пристигнали 21 пратки с опасни яйца в склад в западното село Върбове. 20 тона заразени яйца от Белгия са били продадени и в Дания, обявиха от Националната служба за безопасност на храните. Те са достигнали до търговската мрежа, като са продадени основно в кафетерии, кафенета и кетърингови компании. „Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не в количества, вредни за човешкото здраве“, обясниха от датската служба.

Властите в Холандия арестуваха двама управители на птицефермата, пуснала заразените яйца на пазара. Според холандските медии фирмата е „ЧикФренд“, но официално името й не се споменава. Обиски са извършени на осем места в Холандия, откъдето са иззети административни документи и автомобили, банкови депозити и недвижими имоти.

От началото на август милиони яйца бяха изтеглени и унищожени от магазини в 15 държави от ЕС. Те са произведени в холандски ферми, които незаконно са използвали фипронил срещу насекоми. Продукцията с фипронил, в която количеството на химикала надвишава разрешения в ЕС праг, е доставена най-вече в Германия, но е изнасяна и в други държави. Инсектицидът се използва срещу бълхи, кърлежи и други паразити, но е забранен в животновъдството. Според Световната здравна организация веществото може да увреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, ако се натрупа в човешкия организъм.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране