06.01.2017 | 3:37
Оранжев код за сняг, бурен вятър и виелици в 20 области на страната
Обилният снеговалеж ще продължи и на 6 януари

Остава в сила обявеното от НИМХ предупреждение за опасно време. Прогнозите са то да продължи да се влошава. Оранжев код за опасно време е обявен в 20 области на страната за 6 януари. Очакват се обилни снеговалежи в Централна и Източна България. Ще има силен вятър и ще се образуват поледици.

Най-голяма е снежната покривка в Кюстендил, Драгоман и София. Очаква се сняг да завали в по-голямата част на страната, като в петък преди обяд ще вали най-силно и ще натрупа до 20 сантиметра покривка.

Заради влошаването на зимната обстановка на места тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани от движение и ще бъдат отбивани, за да не задръстват движението и да не пречат на снегопочистващата техника.

Патрулите на полицията дежурят и са готови да се намесят при необходимост. Засега има забрана за движение на тирове по пътя Велинград-Юндола, ограничено е движението и по пътя Рилски манастир-Кирилова поляна.

Пътните настилки в страната са предимно мокри, заснежени, на места има заледявания, но са почистени и обработени. Затворени за движение са проходите Върбишки, Златишки и Троянски. Всички останали са отворени за движение. През Петрохан, Шипка, Дюлински, Твърдишки, Вратник, Пампорово движението на тирове над 10 тона е забранено към момента.

В цялата страна са разположени 3000 снегорина, които ще чистят пътищата. От Националния междуведомствен щаб припомнят шофьорите да тръгват на път, само ако е наложително, да проверят прогнозата за времето, да подготвят автомобила за зимни условия, да имат повече гориво в резервоара, да носят със себе си топли дрехи, храна и вода.

Съветът е да се шофира по главните пътища, които ще се почистват приоритетно, и едно от най-важните неща – да не се изпреварват снегорините, за да не се блокира работата им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране