25.07.2016 | 0:01
Орбан иска обща европейска армия
Европа е вече само регионален играч, убеден е унгарският премиер

Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви за създаването на единна армия на Европейския съюз. Според него това се налага за увеличаване на сигурността и стабилността на Стария континент. Тази идея трябва да се погледне през призмата на „Брекзит“ и увеличаващия се миграционен натиск от Азия и Африка, смята унгарският премиер.

„В сегашния си формат НАТО има способността да гарантира мира в Европа. Нещо повече трябва и сме длъжни да бъдем активни членове на НАТО. Това е повече от ясно“, каза Орбан в румънския град Беиле Тушнад на летен семинар за унгарските малцинства.

„Като се има предвид, че Великобритания е пета икономика и трета ядрена сила в света, сериозно трябва да се обсъди идеята за създаване на съвместна армия на територията на ЕС. Но истинска армия със заповеди, които се дават на общ език“, уточни унгарският министър-председател. „Необходима ни е армия по същество, а не по форма“, каза той и добави, че страните членки трябва да обмислят варианта за отделяне на повече средства за военни цели.

Виктор Орбан коментира и идеята за създаването на обща армия на страните от Вишеградската група – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, която не би била конкуренция на европейската армия.
Орбан призна, че никога не е бил толкова обезкуражен, както след нападението в Мюнхен, защото „Германия се възприема като гарант на стабилността“. „Последните 30-40 години ние възприемаме немците като гаранция за нашата демокрация. Но вие виждате какво стана в Мюнхен, преди няколко дни и в Ница. Това се приближава и към нас, но още по-сериозно е, че тази атака бе извършена именно при немците, в страна, която ние смятаме за опорна точка, и следователно и там няма 100-процентова гаранция“, каза Виктор Орбан.

Европа е вече само регионален играч, замяната на националните с наднационалните ценности беше грешка, категоричен е унгарският премиер. Виктор Орбан смята, че трябва да се откажем от „идеализацията на Европа“, а също от „фалшивата самооценка“, като например, че Евросъюзът е глобален играч, тъй като след „Брекзит“ той стана само „регионален играч“, който в най-добрия случай може да влияе върху събитията около себе си.

„Европейският политически елит не издържа изпита, не може да постигне нито една цел. Когато се съберем в Братислава (следващата сеща на върха на ЕС – бел. ред.), трябва открито да се каже: трябва да се обсъди бъдещето на Европа, защото европейското политическо ръководство се провали на изпита“, отбеляза унгарският премиер.

„Нашият проблем не е в Мека, а в Брюксел. Пречката за нас не е ислямът, а брюкселските чиновници. Ние знаем как трябва да се отнасяме към исляма, ако ни оставят на мира“, изтъкна Виктор Орбан. Според него икономическата криза е предизвикана от кризата на западните елити: „Последните 50-60 години побеждаваха и десни, и леви партии, но фактически всички политици идват от едно и също политическо котило, независимо дали са леви или десни, всички принадлежаха на една и съща школа. Тази криза на елитите доведе до криза на демокрацията“, посочи унгарският премиер.

Орбан призна, че нерядко е критикуван за своите мнения, а Унгария е станала „бялата врана“ в Европа, но последните събития подсказват, че тези мнения се потвърждават. Унгарският премиер коментира и украинската криза, като отбеляза, че Европа изпитва угризения на съвестта заради нея. „Украйна е един от най-тежките политически проблеми и проблеми на съвестта за Европа. Ако погледнем резултатите от последните три години, изводът е трагичен. Страната загуби значителна част от територията и населението си, но не във война, а заради емиграцията на Запад. Няма и следа от стабилност“, изтъкна унгарският премиер. Той посочи още, че качеството на живот в Украйна е паднало, а ръководителите на Европа не са изпълнили дадените й обещания.

Междувременно представители на редица унгарски обществени организации и политически партии от Карпатския регион подписаха в Беиле Тушнад съвместна декларация срещу налаганите от Брюксел мигрантски квоти и призоваха всяка страна членка самостоятелно да решава миграционния проблем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране