20.04.2018 | 8:47
Орбан изгони „Отворено общество“ от Унгария
Фондацията ще премести седалището си в Берлин

Фондация „Отворено общество“ закрива офиса си в унгарската столица Будапеща и премества централата на операциите си за Източна Европа в Берлин, съобщи австрийският в.“Ди Пресе“. Изданието се позовава на президента на фондацията Патрик Гаспард.

Новинарският сайт 444.hu твърди, че офисът в Будапеща на основаната от Джордж Сорос фондация, затваря врати до 31 август и временно се мести във Виена преди прехвърлянето в Берлин. За „Отворено общество“ в будапещенския офис работят около 100 души и 60% от тях са унгарци. От Централноевропейския университет, на който Сорос е основен спонсор, също са заявявали, че скоро ще отворят свой кампус в австрийската столица, но държат да се запази дейността на висшето училище в Будапеща.

„Отворено общество“ действа в Унгария от 1984 г. и до днес около 2100 унгарци са учили с нейни стипендии само в Централноевропейския университет. Фондацията предлагаше във времената на преход от комунизъм към демократично общество възможности на много унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе и премиерът Виктор Орбан (на снимката), който поведе яростна битка срещу Сорос.

През януари партията на Орбан – „Фидес“, внесе проект за закони под името „Стоп Сорос!“, които рязко да затруднят дейността на неправителствения сектор. Сега депутатите на Орбан нямат проблем да одобрят промените, с които се налага 25% данък върху чуждестранните дарения на организации, които са нападани от премиера, че защитавали идването на имигранти в Европа. Дейността им трябва да бъде одобрена от вътрешния министър, който може да им откаже разрешение, ако прецени, че е застрашена националната сигурност. Преценката ще се основава на проверка, възложена на спецслужбите, дали откриват в тези организации „рискови фактори“, което означава, че дейността им ще зависи от тези служби.

Който продължи дейност без подобно разрешение, ще изгуби данъчната си регистрация, а това практически блокира работата на всяка неправителствена организация. След изборите Антал Роган, началник на кабинета на Орбан, заяви, че проектът от януари трябва да бъде разширен като обхват.

Продължават и атаките срещу ЦЕУ, като седмичник, близък до управляващите, публикува неотдавна списък с 200 имена на „наемниците на Сорос“, сред които са и почти всички преподаватели в университета, включително чужденци. Опасявайки се за безопасността им, управата на университета скри подробностите за служителите си от официалния си сайт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране