15.05.2018 | 10:45
Орбан изгони Сорос от Унгария

Фондацията на милиардера филантроп от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос напуска Унгария и обяви, че причината е „репресивната“ политика на правителството, предаде AFP.

След като през април „Отворено общество“ обяви, че затваря офиса си в Будапеща и мести източноевропейските си операции в Берлин, днес излезе и обяснението на причината: „репресии“. Една от тях вероятно е налагането на 25% данък върху чуждестранните дарения на неправителствени организации (НПО). Унгария даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че тя застрашава националната сигурност.

Фондацията на Сорос бе във фокуса на вниманието и на Виктор Орбан. Унгарският премиер критикува остро „Отворено общество“, като дори го обвини, че се меси в унгарската политика и води либералната опозиция. През януари партията на Орбан – „Фидес“, внесе проект за закони под името „Стоп Сорос!“, които рязко да затруднят дейността на неправителствения сектор и привлече критика от цял свят.

През април президентът на „Отворено общество“ Патрик Гаспард пътува до унгарската столица, за да съобщи лично на 100-та служители, че офисът затваря и се мести в Берлин.

Унгарският новинарски сайт 444.hu уточни, че „Отворено общество“ ще бъде затворена на 31 август, като първо ще се премести във Виена и след това – в Берлин.

Според сайта на „Отворено общество“ Сорос е дал повече от 32 милиарда долара от основаването си през 1970 година за фондацията, която работи в повече от 100 страни с цел да установява свободни общества на места с авторитарни форми на управление.

„Отворено общество“ е в Унгария от 1984 г. До днес около 2100 унгарци са учили с нейни стипендии в Централноевропейския университет. Фондацията предлагаше във времената на преход от комунизъм към демокрация възможност на много унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе не кой да е, а премиерът Виктор Орбан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране